Сдружението на общините иска саниране на целия жилищен фонд в страната

2
НСОРБ предлага да бъде изготвена цялостна концепция за 10 години за абсолютно всички жилищни сгради, които се нуждаят от саниране
НСОРБ предлага да бъде изготвена цялостна концепция за 10 години за абсолютно всички жилищни сгради, които се нуждаят от саниране Снимка: Dunavmost

НСОРБ предлага да бъде изготвена цялостна концепция за 10 години за абсолютно всички жилищни сгради, които се нуждаят от саниране

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) настоява за изготвяне на дългосрочна програма за саниране на целия жилищен фонд в страната. Предложенията са били представени на среща между ръководствата на МРРБ и НСОРБ, каза в интервю за Радио Стара Загора Иво Димов, кмет на община Димитровград и член на Управителния съвет на сдружението.

"Очаквано първият етап на програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради с европейски средства нямаше как да удовлетвори всички желаещи и това беше ясно още 2022 год., когато станаха ясни критериите за подбор. МРРБ трябваше да предвиди големия интерес към програмата и може би средствата да бъдат разпределени на териториален принцип и конкуренцията да бъде между проектите в самата област. Не искаме програмата да бъде прекратена и да отпадне този финансов ресурс по ПВУ. Въпросът е какво се случва от тук нататък", коментира кметът Иво Димов, като припомни, че Димитровград са сред ощетените общини.

От НСОРБ предлагат съвместно да бъде изготвена тригодишна национална програма, в рамките на която да бъдат финансирани всички подадени проекти от резервния списък. Другото предложение на Сдружението на общините е да бъде изготвена цялостна концепция в по-дългосрочен период, напр. 10 години, за абсолютно всички жилищни сгради, които се нуждаят от саниране.

Само 2 са блоковете в община Димитровград, одобрени за саниране с европейски средства, от подадени общо 57 проектни предложения за участие в първия етап на програмата. Минимален е интересът от етажните сдружения към втория етап, който е с 20% самоучастие, допълни Иво Димов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    ПипиРутка
    Само гладни кметчета останали в Бе-гетото. Повишават си заплатите като местни феодали, и използват колежките безплатно. А сексът навсякъде е платен. Един даже си плати с развод и градски резил и подигравки. Сега е виден селянин от поломието.
  • 5
    1
    ......
    Какви 3 години,какви 10 години?????Незабавно резервите,които са ощетени да влязат в списъка за одобрени!!!Те са ощетени,защото полагащите за Русе средства са отишли някъде в битието!!!Как може за Русе да са одобрени само 7 блока!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари