Съживяват Националния музей на транспорта в Русе с нови експонати

0
Съживяват Националния музей на транспорта в Русе с нови експонати
Снимка: Люлин Стаменов

Националният музей на транспорта, който се намира в Русе, да бъде оживен с експонати, свързани с мотоциклетизма, водомоторния и въздушните спортове. Така той може да стане и „Музей на транСпорта“. Това заяви заслужилият деятел и заслужил съдия на мотоциклетният спорт Илия Атанасов по време на представянето на книгата на дългогодишния журналист и водещ Александър Недков „Паважно „дир тракъ“ писта крос“, на която той е консултант.

Националният музей на транспорта се намира в първата ж. п. гара у нас, под Младежкия парк в Русе. Гарата е от 1866 г., когато се построява железният път от Русе до Варна. Експозицията представя развитието на железопътния и речния транспорт у нас. На коловозите пред гарата са изложени множество локомотиви и вагони, сред които първият локомотив и вагонът-салон на султан Абдул Азис от 1866 г., вагон на цар Борис III и вагон на маршал Толбухин.

В момента собственик на музея е „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. От 2009 година насам „Холдинг БДЖ" ЕАД заради влошеното си икономическо състояние не разполага с необходимите средства за поддръжката и развитието на експозицията, сградния фонд и маршрутите за достъп до музея. Поради това от няколко години Община Русе настоява да придобия собственост върху него.

Има какво да покажем от мотоциклетния, водомоторния и дори от въздушните спортове. Имаме двигатели, цели мотори дори. Имаме множество снимки и архиви“, сподели Илия Атанасов.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари