Създават Държавен авиационен оператор за медицински операции

0
България е единствената държава членка на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции
България е единствената държава членка на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции Снимка: БГНЕС / Архив

Министерството на транспорта и съобщенията ще е основен координатор по проекта за създаването на Държавен авиационен оператор за медицински и специализирани операции

 На днешното си редовно заседание правителството одобри внесения доклад от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, съобщиха от пресцентъра на министерството.

България е единствената държава членка на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. През последните години България загуби много човешки животи в редица инциденти.

В Плана за възстановяване и устойчивост са поети ангажименти за финансиране на закупуването на въздухоплавателни средства - хеликоптери за медицински цели и изграждане на система за "Спешна медицинска помощ по въздух".

Експерти от Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи ще изготвят проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване, който да уреди основните въпроси, а именно - създаването, структурата, функциите, финансирането и организацията на работа на новия оператор.

Дейността по оказване на спешна медицинска помощ по въздух е транспортна услуга, извършвана с въздухоплавателно средство - хеликоптер и за нея са приложими разпоредбите на Регламент (ЕС) 965/2012 и Закона за гражданското въздухоплаване, уточняват от пресцентъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    русенец
    Градски, днес четох една обява в джобса от фирмата ти. Както винаги обявите ти звучат идиотски: 02.02.2022 г., Реф.No:123  Стажант в екип Подбор на таланти , ЕКОНТ ЕКСПРЕС ООД Та, градски, имаш един авиоотряд 28, който има два хеликоптера и 3 самолета. Със сигурност не са претоварени с работа, а когато стоят на земята губят тренинг. Единственият смисъл на това, да се създаде нов авио оператор е за този, който ще внесе летателните средства. Раздробяването на авиацията на крилца и отрядчета само повишава цената на услугата и намалява качеството и.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари