Създателката на скандалния филм за България: Получих повече от 200 смъртни заплахи от българи

2
Създадох "България, моя земя" през 2012 г., не знам защо чак сега се разшумя около него
Създадох "България, моя земя" през 2012 г., не знам защо чак сега се разшумя около него

Създадох "България, моя земя" през 2012 г., не знам защо чак сега се разшумя около него, разказа пред сайтa Nbox.bg турската документалистка.

"Получих повече от 200 смъртни заплахи от българи. Много е тъжно". Това заяви ексклузивно за Nbox Йелда Янат Багджи, авторката на филма "България, моя земя", описващ съдбата на турското малцинство у нас.

Живеещата в Истанбул авторка на документални филми избра да проговори пред Nbox, който първи съобщи на българската публика за "България, моя земя". Пред нас тя представи своята гледна точка за лентата, предизвикала вълна от възмущение в българското обществено, медийно и политическо пространство. Стигна се дори дотам, че парламентарно представени партии поискаха реакция на Министерството на външните работи и обвиниха авторката в пропаганда.

"Създадох "България, моя земя" през 2012 г., тогава беше излъчен и за първи път. Не знам защо сега изведнъж се разшумя толкова много около филма. Той беше там през цялото време. Може би причината да предизвика такава реакция сега е, че България не ни иска в Европейския съюз", обясни журналистката и допълни, че в момента се намира на границата със Сирия, където снима друг филм.

"Получих над 200 смъртни заплахи от българи. Това е много тъжно. Не мисля, че са сериозни, но дори и да бяха, нямаше да им обърна внимание. Не виждам смисъл от тази история да се прави по-сериозен проблем, отколкото е в момента", сподели още Йелда Янат Багджи.

На въпрос дали не се притеснява, че във филмa има исторически неточности, авторката отговори:

"Ако са казани от професор, значи са точни". В случая тя визира мнението на Джъстин Макарти, историк от университета в Луизвил.

Именно неговото изказване във филма предизвика сериозното негодувание на българските историци. Според Макарти „Балканите са били много турско място преди Балканските войни от 1912-1913 г. Малко над половината от населението на Балканите е било мюсюлманско. В Западните Балкани е имало албанци, а в Източните – турци. Те са били мнозинство. До края на войната, която създава България през 1877-78 г., около 17% от турците са избити. По време на Балканските войни е дори по-страшно, тогава 27% от турците са убити или умират от глад и болести. Това, което се случва на турците на Балканите, е едно от най-лошите неща, случвали се на човешки същества в цялата история. Това е една от най-големите катастрофи, за които никой не знае“.

Според Йелда никой не се нуждае от тази битка, която предизвиква филмът й. Интересът към него в турските вестници също бил сериозен, като самата авторка се надява той да не бъде изкривен в нечия полза.

"Казах всичко, което искам, в рамките на самият филм. Всички отговори са там. Мога само да се надявам, че вие (християните и мохамеданите в България - бел. авт.) се опитвате да се разберете помежду си и между вас ще има повече хармония. Mary Christmas komshu".

Източник: nbox.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари