Създадоха самовъзстановяващ се биобетон

1
Въвеждането на бактериални структури в бетона му позволява да "лекува" пукнатини
Въвеждането на бактериални структури в бетона му позволява да "лекува" пукнатини

Въвеждането на бактериални структури в бетона му позволява да "лекува" пукнатини

Учени от университета "Дрексел", САЩ, са успели да увеличат трайността на бетона, подсилвайки го с живи микроорганизми, пише сп. Си Би Ем (Construction and Building Materials), предаде БТА.

Въвеждането на бактериални структури в бетона му позволява да "лекува" пукнатини.

За целта специалистите са използвали специално полимерно влакно, заключено в наситен с бактерии хидрогел и здрава защитна обвивка.

Според изследователите подобна микробна "арматура" предотвратява разрастването на пукнатините и осигурява възстановяването на увредения материал.

Изследователите са изолирали щам на бактерията Lysinibacillus sphaericus в качеството на биовъзстановяващ агент. Тези устойчиви микроорганизми се срещат често в почвата. Те имат способността да задействат специфичен процес, създавайки подобен на камък материал, който може да се стабилизира и втвърди, превръщайки се в кръпка за пукнатини в бетона.

Бактериите Lysinibacillus sphaericus са способни да съществуват при тежки условия в бетона, оставайки неактивни, докато не бъдат задействани от проникнала влага. Когато в пукнатината навлезе вода, тя кара хидрогела да се разшири.

Същевременно бактериите влизат в действие, като реагират с калция в бетона и образуват калциев карбонат, който запълва пукнатината чак до повърхността.

Учените отбелязват, че микроорганизмите се справят с възстановяването на бетона средно за един до два дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари