Създадоха първото "дрон кафене"

1
Бели летящи чинии с луминисцентни очи сервират коктейли в първото в света "дрон кафене"
Бели летящи чинии с луминисцентни очи сервират коктейли в първото в света "дрон кафене"

Дронове домашни помощници - бели летящи чинии с луминисцентни очи, този уикенд сервират коктейли в първото в света "дрон кафене", което се намира в Технологичния университет в Айндховен, Холандия, информира "Франс прес", цитирана от БТА. 

В заведението "келнерите" минават бързо между масите... Роботът сервитьор, кръстен Блу Джей, се доближава до масата и приема поръчката на клиентите. Те правят своя избор в менюто, който е проследен от камерите на робота.

"Очите" му постепенно започват да светят. Когато блясъкът им е най-силен, това означава, че поръчката е готова. Тогава друг робот поставя с щипката си бутилка на масата", поясни студентката Теси Хартиес, която отговаря .за осъществяването на проекта. 

Кафенето с мимолетно съществуване и футуристичен дизайн отвори врати в рамките на фестивал, посветен на 60-годишнината на университета. То предлага 4 коктейла с или без алкохол. Напитките са сини и зелени като очите на Блу Джей, които са с форма на полумесец. 

Снабден с щипца, която напомня човешка ръка и е много подходяща за извършване на ежедневни задачи, роботът може да лети във вътрешността на домове, като за целта ползва сензори, малки перки и батерия.

Този "дресиран домашен любимец" е интелигентен, с нетърпение очаква да научи нови неща и е готов за игри, увериха инициаторите на проекта. Създаването на флотилията от 6 минихеликоптерчета е финансирано от университета и частни партньори. Всяко от роботчетата струва 2000 евро.  

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари