Съвети за борба с мазната кожа през лятото

0
Дерматолози обясняват как можете да се върнете към летния блясък, към който се стремите
Дерматолози обясняват как можете да се върнете към летния блясък, към който се стремите

Дерматолози обясняват как можете да се върнете към летния блясък, към който се стремите

Ако забележите, че кожата ви е по-мазна през лятото, знайте, че това е съвсем нормално. Вашите мастни жлези произвеждат себум, който покрива и предпазва кожата ви.

Когато времето е по-топло и по-влажно през лятото, вие сте склонни да се потите повече, което води до повишено производство на себум и намалява клетъчния обмен. В комбинация това може да запуши порите и да увеличи риска от поява на акне, алармира Actualno.

Но има неща, които можете да направите по въпроса. Тук дерматолозите обясняват как можете да се справите с мазната кожа през лятото и да се върнете към летния блясък, към който се стремите:

1. Сменете крема си

При по-висока влажност може да изглежда, че изобщо нямате нужда от овлажняващ крем, но имайте предвид, че топлината, влажността и потта също могат да доведат до сухота и раздразнение през лятото. Преминаването от по-силен овлажняващ крем към такъв, който е лек, може да помогне за поддържане на порите чисти.

Потърсете съставки като хиалуронова киселина. Имайте предвид, че нуждите на всеки са различни. Може да откриете, че кожата ви се справя най-добре, след като я почистите и след това нанесете със слънцезащитен крем за лице. Други ще могат да преминат от почистване към SPF крем. Поиграйте си с рутината си, за да видите коя опция е подходяща за вас.

2. Добавете салицилова или гликолова киселина

И салициловата киселина, и гликоловата киселина ексфолират кожата, което може да помогне за поддържане на порите чисти от увеличеното производство на себум. Тези активни съставки могат да бъдат намерени в продукти като почистващи препарати, тонери или серуми. Салициловата може да се използва сутрин или вечер, но ако ще използвате гликолова киселина, придържайте се към нея през нощта.

Първоначално изберете един продукт (не и двата) и го добавете бавно към рутината си. Това може да ограничи потенциалното раздразнение. Ако изсушите кожата си твърде много, можете да получите повторно омазняване. Започнете, като използвате вашия салицилов или гликолов продукт два пъти седмично и след това увеличете, ако работи с кожата ви. И не забравяйте да използвате слънцезащитен крем, тъй като и двете могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето.

3. Помислете за ретиноид или ретинол

Ретиноидите и ретинолите са производни на витамин А и се предлагат както в продукти без рецепта, така и в продукти с рецепта. Ретиноидите са по-силни версии на ретинолите и ретиноидите често (но не само) се намират в продукти за локално приложение с рецепта.

Някои хора се колебаят да използват ретиноиди или ретиноли през лятото, защото могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето. Можете обаче спокойно да ги използвате. Уверете се, че го нанасяте вечер и внимавайте да нанасяте широкоспектърен слънцезащитен крем за лице SPF 30 и използвайте други слънцезащитни мерки, като например носенето на шапка с широка периферия.

4. Сменете слънцезащитния крем

Говорейки за слънцезащитен крем, мазният летен тен може да се възползва от промяната на по-лек слънцезащитен крем. Но не го пропускайте от притеснение, че кожата ви е твърде мазна и че добавянето на SPF ще запуши порите ви. Слънцезащитният крем е изключително важен за защита на кожата ви както от UVB лъчи, които причиняват изгаряния, така и от UVA лъчи, които допринасят за признаци на стареене на кожата.

5. Попийте с попивателна хартия

Попивателната хартия е тънък лист, който абсорбира мазнината и намалява лъщенето на кожата – всичко това, без да разваля грима ви. Можете леко да потупвате в Т-зоната (челото, носа и брадичката) по обяд, когато трябва да премахнете малко масло от кожата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари