САЩ въвежда санкции срещу руски олигарси

0
Мярката ще реже незаконните потоци, подхранващи войната
Мярката ще реже незаконните потоци, подхранващи войната

Мярката ще реже незаконните потоци, подхранващи войната

САЩ обявиха въвеждане на санкции срещу руски олигарси и свързани с Русия олигарси два дни преди втората годишнина от войната в Украйна, подета от Русия, предадоха световните агенции.

"Министерството на правосъдието се ангажира повече от когато и да било да пресече незаконните потоци, които подхранват войната на Путин, и да държи за отговорни онези, които продължават да позволяват това", каза американският министър на правосъдието Мерик Гарланд. Той съобщи и, че няколко мерки са взети от неговото ведомство, за да се започне съдебно преследване и да се конфискуват активи на олигарси, възприемани за ключови за Кремъл и за руската армия.

От Ню Йорк до Флорида, като се мине през Джорджия и Вашингтон, съдебни преследвания са започнали срещу няколко олигарси, сред които Андрей Костин. Шефът на руската банка ВТБ, която е втората най-голяма в Русия, е обвинен между другото в пране на пари и в заобикаляне на санкциите с цел поддръжка на две суперяхти, оценявани общо на 135 милиона долара.

Друг случай касае украинския олигарх Сергий Курченко, обвиняван в предполагаемо използване на подставени компании за продажбата на метали на САЩ. Курченко е съратник на бившия украински президент Виктор Янукович, който е обект на американски санкции от 2015 г. Смята се, че Курченко живее в Москва, предава БТА.

Предприети са и действия за конфискуване на два имота във Флорида, за които се предполага, че са свързани с основатели на санкционирана руска строителна компания. Обвинен е и гражданин на Швейцария, че е обслужвал суперяхтата на руския олигарх Виктор Векселберг.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че утре ще обяви и санкции срещу Русия заради смъртта в затвора на руския опозиционер Алексей Навални.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари