САЩ стартират операция за защита на корабите в Червено море

0
10 държави ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив
10 държави ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив

10 държави ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив

Съединените щати започват международна операция за защита на корабоплаването в Червено море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви новината по време на посещение в Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби по този невралгичен за световната търговия воден път от страна както на свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси, така и на сомалийски пирати.

Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток.

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, съобщи Остин. Той обясни, че тези страни ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив.

"Това е международно предизвикателство, което изисква колективни действия. Затова днес обявявам началото на операция "Пазител на просперитета" - важна нова многонационална инициатива за сигурност", каза шефът на Пентагона в изявление, публикувано малко след полунощ.

Атаките от страна на хусите през последните седмици нарушиха корабоплаването в Червено море, през което минава една десета от международната търговия. Редица компании спряха своите кораби да минават по този маршрут, като ги пренасочиха по много по-заобиколния път покрай нос Добра надежда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари