САЩ кацнаха на Луната след повече от 50 години

0
Космическият кораб "Одисей" се приземи в близост до южния полюс на Луната късно на 22 февруари
Космическият кораб "Одисей" се приземи в близост до южния полюс на Луната късно на 22 февруари Снимка: Intuitive Machines via AP

Космическият кораб "Одисей" се приземи в близост до южния полюс на Луната късно на 22 февруари

Космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се приземи в близост до южния полюс на Луната късно на 22 февруари, като това е първото кацане на САЩ на лунната повърхност от повече от половин век и първото, постигнато изцяло от частния сектор.

Шесткракият роботизиран спускаем апарат, наречен "Одисей", се приземи около 18:23 ч. по Гринуич (23:23 GMT), съобщиха компанията и коментаторите на НАСА в съвместното уебпредаване на кацането от оперативния център на мисията на Intuitive Machines в Хюстън.

Както беше планирано, космическият апарат се предполагаше, че е спрял в кратер на име Малапер А близо до южния полюс на Луната, според уебкаста, предаде БГНЕС.

Кацането, един ден след като космическият апарат достигна лунната орбита и една седмица след изстрелването му от Флорида, беше потвърдено от сигнали, предадени обратно на около 384 000 км. до управлението на мисията.

Според ръководителите на полетите, които се чуха в интернет излъчването, за възстановяването на комуникацията с апарата бяха необходими няколко минути, а първоначалният сигнал беше слаб, поради което контролът на мисията не беше сигурен в точното състояние и положение на спускаемия апарат.

Космическият апарат не е бил проектиран да предоставя видео на живо от събитието.

Апаратът носи набор от научни инструменти и технологични демонстрации за НАСА и няколко търговски клиенти, предназначени да работят в продължение на седем дни със слънчева енергия, преди слънцето да залезе над полярната площадка за кацане.

Полезният товар на НАСА ще се съсредоточи върху събирането на данни за взаимодействието на космическото време с лунната повърхност, радиоастрономията и други аспекти на лунната среда за бъдещите кацащи апарати и планираното от НАСА завръщане на астронавти по-късно през десетилетието.

Кацането на 22 февруари представлява първото контролирано спускане на американски космически кораб на лунната повърхност след Аполо 17 през 1972 г., когато там кацна последната лунна мисия на НАСА с екипаж с астронавтите Джийн Чернан и Харисън Шмит.

Досега на Луната са кацали космически апарати само от четири други държави - бившия Съветски съюз, Китай, Индия и съвсем наскоро, едва миналия месец, Япония. Съединените щати са единствената страна, която някога е изпращала хора на лунната повърхност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    РУК за Ръша
    Рушлямистанските тролчета газ пикаят от яд и злоба! Давате, тъпи говеда, така ви искаме-осрани и мучащи! Мууууууууууу!
  • 3
    7
    Чхоливуд
    Холивуд има най новата технология за кацане на луната
  • 1
    6
    С нетърпение
    Чакам новият игрален филм на холивуд
  • 0
    5
    Чакам
    С нетърпение новия игрален филм на холивуд
  • -1
    4
    Глупости
    Важното е,че УСрайна кацна на чепа на Путин, а аз се моля да кацна на рязаната карабина на някой загорял бежанец, дано ме огрее!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари