САЩ имаха право да свалят руските бомбардировачи

1
Руски бойни самолети прелетяха в опасна близост до американски боен кораб
Руски бойни самолети прелетяха в опасна близост до американски боен кораб Снимка: БГНЕС

Въоръжените сили на САЩ имаха право в съответствие със съществуващите правила да свалят руските бомбардировачи Су-24, които няколко пъти прелетяха в опасна близост с американския боен кораб „Доналд Кук“ в Балтийско море, заяви държавният секретар Джон Кери.

От своя страна руското министерство на отбраната изрази недоумение от реакцията на Вашингтон. Според Москва при засичането на кораба и преминаването покрай него пилотите се съобразили с всички мерки за безопасност, предаде БГНЕС.

Джон Кери подложи на сериозна критика инцидента и добави, че на Москва трябва да й бъде казано, че подобни действия са особено опасни и че Вашингтон се надява подобни неща да не се повтарят в бъдеще. „Това е безразсъдно. Това е провокация. И в съответствие с правилата тези самолети можеха да бъдат свалени“.

Пентагонът публикува снимки и видеозаписи, на които по думите на американски военни, се вижда как руските бойни самолети преминават много ниско над „Доналд Кук“. От Белия дом коментираха случилото се като „не съответстващо на нормите на поведение при военните“. Американските военни уточняват, че през последните няколко дни руските самолети неколкократно са минавали в опасна близост до бойния кораб. Също така се съобщава, че над кораба е прелитал и руски транспортен хеликоптер Ка-27, от чийто борд се предполага, че са правени снимки на кораба. В документите на НАТО за правилата за използване на въоръжените сили се казва, че в случай на „действия, които могат да бъдат разглеждани като провокация, командването на всички нива трябва да прави самостоятелна оценка“ на инцидента.

Държавният секретар на САЩ не уточни по каква причина не е бил открит огън по руските самолети.

Този въпрос беше изяснен в интервю за в. „Ню Йорк таймс“ от капитана на кораба на САЩ Рик Хофман. По неговите думи тъй като САЩ не се намират в положение на война, капитанът на кораба трябва да оцени възникналата ситуация. „Ако видите приближаващ се самолет и можете да го идентифицирате и видите, че не е въоръжен, и ако не видите никакви признаци... показващи, че към кораба е изстреляна ракета, не е необходимо да се прави нищо“. И добавя, че „не е необходимо хора да бъдат убивани само заради това, че ви дразнят“.

По време на инцидента „Доналд Кук“ участваше в учение в балтийско море, в хода на което се отработваше кацане на палубата му на хеликоптери. В момента на прелитането на руските самолети над него на палубата се е намирал полски хеликоптер. Представител на Москва определи реакцията на САЩ като болезнена, а и по неговите думи „принципът за свободно плаване на кораба на САЩ не отменя принципа за свобода на полет на самолети“.Според капитана на „Доналд Кук“ руските самолети са симулирали атака срещу кораба. Пилотите на самолета не отговаряли на радиосъбщенията на екипажа на кораба.

„Доналд Кук“ е ескадрен миноносоец четвърто поколение от бойния флот на САЩ и основното му оръжие са управляеми ракети.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари