САЩ е пред обявяване на извънредно положение заради маймунска шарка

0
На 22 юли САЩ потвърдиха първите случаи на маймунска шарка при деца
На 22 юли САЩ потвърдиха първите случаи на маймунска шарка при деца Снимка: Getty Images

На 22 юли САЩ потвърдиха първите случаи на маймунска шарка при деца

Повече от 3800 случая на маймунска шарка са докладвани в САЩ, най-много от всички страни по света, показват правителствени здравни данни, предаде Би Би Си, цитирана от Дарик Радио.

Съобщава се, че нарастващият брой случаи е накарал администрацията на Байдън да обмисли обявяването на национално извънредно положение в здравеопазването.

Вирусът вече е класифициран като глобална спешна здравна ситуация от Световната здравна организация (СЗО).

Към днешна дата са докладвани повече от 18 000 случая в 75 страни.

Според данни, публикувани онлайн от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), към 25 юли е имало 3846 потвърдени или заподозрени случая на маймунска шарка в САЩ.

Числото, което идва на фона на разширеното тестване в допълнение към нарастващото огнище на вируса, вече е пред това в Испания, където досега са докладвани 3105 случая.

Двете други страни с най-голям брой инфекции, Германия и Обединеното кралство, са отчели съответно 2352 и 2208 случая.

С нарастването на случаите в САЩ Washington Post на 25 юли съобщи, че администрацията на Байдън обмисля обявяване на извънредна ситуация в общественото здраве.

Мярката ще позволи на правителството да използва федерални средства за борба с епидемията, да повиши обществената осведоменост и да събере по-добре съответните здравни данни.

Освен това се съобщава, че администрацията се готви да назначи координатор, който да наблюдава реакцията на правителството срещу маймунската шарка от Белия дом.

На 21 юли 50 депутати от Демократическата партия изпратиха отворено писмо до президента Джо Байдън, призовавайки го да обяви извънредна ситуация за общественото здраве и да изпрати милиони дози ваксини в САЩ от производствени мощности в чужбина.

Въпреки че официални лица казаха, че хомосексуалните и бисексуалните мъже - както и здравните работници - досега са били най-застрашени, нарастват страховете, че вирусът може да се разпространи и в други сегменти от населението.

На 22 юли САЩ потвърдиха първите случаи на маймунска шарка при деца.

Отговорът на САЩ срещу вируса досега беше измъчван от недостиг на ваксини и бавен старт на тестването, което кара някои да сравняват ситуацията с началото на пандемията от Covid-19 в началото на 2020 г.

Във Вашингтон, окръг Колумбия, например, служители предупредиха, че „бързото нарастване на случаите“, съчетано с „много ограничено“ предлагане на ваксини, означава, че властите трябва да дадат приоритет на жителите с висок риск.

Градът в момента е с най-висок общ брой заразени на глава от населението, като в областта са регистрирани 172 случая.

Повечето случаи на маймунска шарка са леки, с първоначални симптоми, включително висока температура, подути лимфни възли и мехури, подобни на варицела обрив или лезии. Досега в САЩ не са регистрирани смъртни случаи от вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ;';';';';'
    Забранете хомосексуализма, забранете лгбт и всичко ще се реши!
  • 4
    1
    л;лл
    След като стана общоизвестен факт, че е причинена от хомосексуалисти, защото не заклеймихте хомосексуализма като болест?! Защо не скочихте на лгбт, че съдейства за разпространението на зараза?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари