Сърбия въвежда задължителна употреба на кирилицата

1
Ако институциите, които имат задължението да използват кирилицата, нарушат това предписание, отговорното лице ще бъде наказано с глоба
Ако институциите, които имат задължението да използват кирилицата, нарушат това предписание, отговорното лице ще бъде наказано с глоба

Сръбското правителство ще формира съвет за сръбския език, чиято работа ще бъде да се грижи за спазването на служебната и обществена употреба на кирилицата, пише белградският вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

Съветът ще има девет членове, които паралелно с Комисията по стандартизация на сръбския език ще се грижат за нормирането, развитието и защитата на официалните език и азбука.

"Новости" научават, че предложението, направено от министерството на културата, трябва да се приложи с изменение и допълнение на закона за официална употреба на езика и азбуката. Според него цялостната комуникация на държавните, областните и органите на местното самоуправление трябва да бъдат задължително на сръбски език и на кирилица. Същото се отнася и за образователните и научните институции, както и за медиите с държавен капитал, а също и за електронните медии.

Предложеният закон определя латиницата като помощна азбука и ако нещо се пише на двете писма, кирилицата задължително е с предимство.

Ако институциите, които имат задължението да използват кирилицата, нарушат това предписание, отговорното лице ще бъде наказано с глоба от 5000 до 100 000 динара /42,35 евро до 847 евро/. Глобата за фирма, която изпише на латиница името на стока и услуга, упътване за употреба, декларация или гаранционен лист, ще бъде от 500 000 до милион динара /8470 евро/.

Едва ли Сърбия ще може до края на годината да отвори преговорна глава 31, която се отнася до външната политика, сигурността и отбраната, и причина за това е блокадата от страна на Литва поради отношенията между Белград и Москва, каза сръбският министър за европейската интеграция Ядранка Йоксимович за вестник "Новости".

Йоксимович каза по този повод, че "трябва да се разбере, че при оценката на всеки въпрос от значение за външната политика и сигурността членките изхождат от собствените си национални интереси и поставят въпроса на ниво обща политика на ЕС. От страната кандидат се очаква до членството си в съюза постепенно да хармонизира външната си политика и политиката на сигурност с тази на ЕС".

Лидерът на партия Нова Сърбия Велимир Илич обяви, че ще съди президента Александър Вучич за това, че постоянно всява паника и плаши гражданите с конфликти, съобщава вестник "Данас". Вучич го направи и с изявлението, че ще трябва да защитаваме Вране, ако не бъде решен статутът на Косово, каза Илич на пресконференция.

"Вучич се държи много странно, защото като президент заявява, че трябва да дадем всичко, което искат от нас, уж за да няма война", каза лидерът на Нова Сърбия и окачестви това като срамно. Вучич всеки ден повтаря, че всичко е изгубено що се отнася до Косово, каза Велимир Илич и нарече това "управление чрез страх и натиск".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари