Сърбия получи система за противовъздушна отбрана от Русия

1
Въоръжаването с руско оръжие е наблюдавано с безпокойство на Запад
Въоръжаването с руско оръжие е наблюдавано с безпокойство на Запад

Сърбия получи система за противовъздушна отбрана от Русия въпреки възможните санкции от страна на САЩ срещу Белград, който се стреми към членство в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сръбският президент Александър Вучич каза днес за проправителствената телевизия Първа, че руските системи Панцир С1 са купени по съвет на руския президент Владимир Путин.

"Купи Панцир, той показа най-добрите си способности в Сирия", казал Путин на Вучич на една от честите им срещи.

"Тази противовъздушна система е много ефикасна срещу дронове, които стават ключови в съвременното воюване", каза Вучич.

Въпреки че се стреми към членство в ЕС, Сърбия под популисткото управление на Вучич засилва близките политически и военни връзки със славянския си съюзник Русия. Сърбия обеща да не влиза в НАТО и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради нейната политика в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Въоръжаването на Сърбия с руско оръжие е наблюдавано с безпокойство на Запад на фона на нарастващото напрежение в Западните Балкани. Американски представители открито говорят за налагане на санкции срещу Сърбия, в случай че Москва ѝ продаде още въоръжение, особено оръжие, което може да застраши сигурността на съседните страни членки на НАТО.

Вучич каза, че се надява да няма санкции, защото е говорил открито за покупката на Панцир. Той каза, че според него заплахите със санкции се отнасят за евентуална покупка на руски системи С-400, които са с по-висок клас.Вчерашната доставка на две от шестте системи Панцир, купени от Сърбия, бе осъществена няколко дни след посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Белград, по време на което той обяви, че военното сътрудничество между двете страни е достигнало напълно ново равнище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари