Сърбите празнуват Бъдни вечер

1
Православните вярващи в западната ни съседка спазват Юлианския календар
Православните вярващи в западната ни съседка спазват Юлианския календар

Православните вярващи в западната ни съседка спазват Юлианския календар

Православните вярващи, спазващи Юлианския календар, сред които са и сърбите, празнуват днес Бъдни вечер, а утре – Коледа.

Патриархът на Сръбската православна църква Порфирий отслужи по този повод света литургия тази сутрин в манастира Грачаница в Косово, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Сръбският патриарх е в Косово, за да посрещне Коледа с косовските сърби. Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област. Двете страни водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

В проповедта си пред събралите се вярващи днес патриарх Порфирий каза, че сме създадени така, че любовта като живот да бъде мост и път към всяка жива душа.

Отделно в обръщението си към вярващите по повод Коледа патриарх Порфирий ги призова да се молят за мир навсякъде по света и особено да се молят горещо за децата, които са убити от възрастни във войни без угризения на съвестта. По думите му възрастните са успели да създадат общество, в което все повече деца са насилници и престъпници.

Сръбският президент Александър Вучич честити празника на всички сърби и специално на сърбите в Косово, допълва Танюг.

Той обяви, че подарява часовник, който му е дар от бившия чешки президент Милош Земан, на първото родено тази година дете в Косово.

Вучич се срещна днес и с деца със сръбска националност от Република Северна Македония, на които пожела да пазят сръбските обичаи и култура и им раздаде коледни подаръци.

Според сръбската традиция на днешния празник се сече "бъдник", който най-често е дъб, а вечерта се внася в къщата със слама.

По пода на къщата се разпръсква слама и така домът символично се превръща във Витлеемската пещера, където се е родил Исус Христос.

Бъдникът се пали, наред с обредни действия, които се извършват с цел здраве и благоденствие на къщата и семейството, а след това започва вечерята.

Сърбите са наследили обичаите около Бъдни вечер от техните предци. Някои от тези обичаи имат езически произход, на които по-късно църквата придава християнски характер, отбелязва Танюг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари