Съпругата на починалия пациент: Той лежа 20 минути без кислород между етажите в болницата

0
Днес мъжът е трябвало да празнува 62-ия си рожден ден. Неговата съпруга Мария разказа за преживения ужас
Днес мъжът е трябвало да празнува 62-ия си рожден ден. Неговата съпруга Мария разказа за преживения ужас Видео: NOVA

Съпругата на единият от починалите на стъпалата в пловдивската болница пациент разказва със сълзи на очи за случая

Медицинските органи и прокуратурата започват разследване заради трагедията в Пловдив! Двама пациенти с COVID бяха оставени да чакат дълго на стълбите пред болницата, преди да бъдат приети. Малко по-късно починаха, припомня NOVA.

Драматичните събития се разиграха пред COVID-отделението на най-голямата болница в Южна България – „Свети Георги”.

Видео, показва как мъжете чакат за настаняване, седнали на стълбите край входа на здравното заведение. Единият е на кислородно дишане, а другият е легнал на стълбите. Настанени са 30 – 40 минути след пристигането на линейката. Мъжете са пренасочени от Инфекциозната клиника към Клиниката по токсикология.

В отговор до NOVA от болницата посочват, че не е ясна причината за забавянето на приема. Проверява се и защо болните са оставени да чакат отпред, вместо в линейката. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди проверка на случая.

Един от починалите е от пловдивското село Бресник. Той е бил 100% инвалид и на хемодиализа. Днес мъжът е трябвало да празнува 62-ия си рожден ден. Неговата съпруга Мария разказа за преживения ужас.

Той беше опериран на 28 октомври. Имплантираха му изкуствена артерия в крака. На третия час от хемодиализата започна да пие антибиотик. На 11 ноември го върнаха от диализата. В 14.10 ч. подадох сигнал на тел. 112 да изпратят линейка, защото мъжът ми вдигна температура. Беше много отпаднал”, разказа тя.

Семейството чака 2 часа пристигането на линейка. През това време Мария звъни няколко пъти на спешния телефон. При едно от позвъняванията я съветват да се приберат вкъщи, защото не е ясно кога ще пристигне кола на Спешна помощ. Жената организира сама транспорт до лечебните заведения в Пловдив.

Обадих се отново на тел. 112. Отказах заявката за линейка. Отидохме в Инфекциозна болница. С нас имаше и едно семейство с малко бебе. Не знам колко време чакахме. Никой не излизаше, никой не отговаряше. После се насочихме към „Пълмед”, мъжът ми остана в колата, а аз отидох на регистратурата. Обясних какво е състоянието на съпруга ми, а жената на регистратурата ми каза, че изобщо нямат места и не могат да го приемат”, сподели Мария.

След това семейството отива в спешния кабинет на Хирургията. Мъжът е регистриран в 17.29 ч., но не е допуснат в кабинет, а заедно със съпругата му остават на регистратурата, където някои от пациентите чакат от сутринта.

„До 19.30 ч. бяхме там, те не го приеха изобщо. Даже ме попитаха защо съм го довела. Върнахме се вкъщи. На другия ден се свързахме с личния лекар, който ни посъветва да продължим лечението с антибиотик. Виждах, че мъжът ми не е добре, не искаше да се храни. На 14 ноември го заведох в Куклен, оттам казаха, че е за болница. Отидохме в Инфекциозна болница. Никой не го свали от линейката, никой не го прегледа. Лекарката ни каза, че не сме за тях”, сподели още Мария.

Така разкатаването на семейството по болници продължава. Мъжът е приет едва на 14 ноември вечерта в Токсикологията на ВМИ. Няколко часа по-късно обаче отново е препратен към Инфекциозна болница. Там се наложило да се качва по стълбите до 3 етаж. Направен му бил тест за коронавирус, резултатите от който трябвало да излязат след 3 дни. Часове по-късно трима пациенти са прехвърлени от Инфекциозна болница към COVID отделението в града, където семейството чака 2 часа.

Пред входа на болницата мъжът седи с бутилка, в която кислородът свърша. Мария, съпругът й и лекар се качват към третия етаж на сградата. На площадка между етажите обаче Господин Господинов пада и не може да продължи. В отделението няма асансьор, няма носилки, нито инвалидни колички. Мъжът отново е оставен. 20 минути никой не се е отзовал и не е помогнал на семейството.

"След 20 минути мъжът ми каза, че не може да диша повече. Изтичах и ги помолих за помощ. Престоят му в отделението също беше максимум 20 минути. Само легна на леглото, не му включиха кислород да диша. Няма нито една рентгенова снимка. На две места са фалшифицирали подписа му", разказа Мария.

Още една драма се разиграва на същото място в Пловдив. Потърпевшите разказват, че са имали куп препятствия. Докато чака да бъде преместен в COVID отделението, бащата на Иван Лалев - Любчо, също умира. Преди това лежи на стълбите пред клиниката по Токсикология. 

"От 30 градуса, те ги свалят на 5-6 градуса, на плочките, на стълбището, където лежи баща ми, по къси шорти и по джапанки, гол. Като кучета ги убиват", разказа Лалев.

От Университетстката болница отказаха да дадат коментар, но изпратиха официално писмо до NOVA. В него заявяват, че вероятно има виновни по случая и, ако те бъдат установен, ще последва уволнение. Че ще има наказани, от ръководството увериха и на брифинг. 

"Мога да предприема само и единствено дисциплинарно производство. И вече сме готови да го направим, но това едва ли ще върне нещата. Не мога да кажа, че има вина, докато не се изкаже прокуратурата", заяви директорът на УМБАЛ д-р Карен Джамбазов.

Ръководството на лечебното заведение проверява действията на всички медицински лица, казват още от болницата. Защо санитарят се е забавил 40 минути и защо кислородът в бутилката е свършил са само част от въпросите, които управата ще разглежда.

„Това е една илюстрация на сбърканата ни здравна система от А до Я. Като започнем от Спешна помощ, продължим през липсващия ангажимент на личните лекари, минем през това, че няма обвързаност между извънболничната и болничната помощ и това, че всеки абдикира в труден момент. В лечебните заведения няма никаква организация и това, че се разкриват COVID структури не значи, че там могат да се лекуват такива пациенти. Това е псевдомедицина. Там няма достатъчно кислород, няма и реаниматори“, коментира случая в ефира на "Здравей, България" адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя добави, че виновни могат да се намерят във всяко звено от йерархията на медицинската система. „На починалите хора трябва да се направи аутопсия, защото в противен случай ще се вземе първата описана причина", каза още юристът.

Прокуратурата в Пловдив се самосезира по случая и също започна проверка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари