САНСИ: До един месец ситуацията в Русе ще се нормализира

1
Не можем да оставим русенци на това, което е в момента
Не можем да оставим русенци на това, което е в момента

Неравна битка с комарите в Русе.

Въпреки че постоянно се извършват обработки на града и околните села, проблемът не е решен. Хората са притеснени най-вече за децата, които са най-честите жертви на нахапвания от комари. Още повече, че в летните жеги търсят прохлада край реката или в парковете, а там е най-голямото нашествие на хапещите насекоми, предава Русе Медиа.

За жителите на Русе комарите тази година са истински кошмар.

Въпреки че се извършват редовно наземни обработки, хората не са доволни. Налага се да се борят сами с бедствието. Казват, че действително се пръска, но се съмняват дали е достатъчно и дали препаратите вършат действително работа.

До момента фирмата, която пръска за комари, е извършила над 10 наземни обработки, всяка с по 6 машини в различни части на града. Пръска се и по 17-те населени места извън Русе.

Общината има договор от 2018 г. за срок от три години, като първата обработка за 2019 г. е започнала още на 1 април. Общинските служители присъстват при подготовката на препаратите и пълненето на машините, изготвят и маршрутите, като целта е да се упражнява строг контрол. Борбата обаче е трудна, признават и от фирмата, и от администрацията.

„Има изготвен график, просто при нас проблемът възникна от лошото време, т.е. обилните дъждове, които не ни позволяват да работим своевременно. Необходимото е да няма дъжд, да са сухи тревните маси, да може фирмата да обработи и след това да има известен период 24 часа да реагират комарите и техните ларви. Времето, когато вали, забави и косенето на тревата. За да се коси, е необходимо тревната маса да бъде суха, да има възможност да се окоси и да се вдигне. Там възниква и другият проблем – ларвите се размножават много по-бързо“, казва директорът на дирекция „Екология“ Георги Игнатов.

Фирмата, която пръска, го прави предимно вечер след 20 часа, но има и сутрешна обработка да се хване сутрешният летеж на комарите над тревните площи.

Популациите на самите комари са много по-различни от миналата година. Тази година имахме много висок Дунав – 7 метра, какъвто не е бил от няколко години. За мен лично това е основната предпоставка за тази голяма популация от комари. Ние извършваме обработки, убиваме едната популация, след 5-10 дена се излюпва нова. Битката е много трудна, хората казват, че вечерта, в която обработваме, комарите ставали много по-агресивни, по-активни. Това е абсолютно нормално. Все пак ние ги нападаме. Те не могат да умрат на секундата, примерно вече на следващия ден може да минете и да видите как навсякъде са опадали. Хората не го разбират това, защото те очакват всичко да стане веднага“, обяснява управителят на дезинфекционната станция Георги Георгиев.

Според него наземната обработка е по-ефективна за разлика от авиационната, каквато имат в Свищов, но без особен резултат.

От общината имат готовност да отпуснат допълнителни средства.

„Ние ще реагираме, няма, не можем да оставим русенци на това, което е в момента, на тази атака от комари, категоричен е Георги Игнатов. 

Фирмата също заявява, че няма да се откаже. „Битката ще продължи дотолкова, доколкото е нужно. Дори да приключат средствата, няма как да спрем. Ние сме социално отговорна фирма, освен това и ние сме граждани на този град и ще продължаваме, докато има нужда“, казва Георги Георгиев.

През тази седмица предстоят нови пръскания в Русе и околните села. Надеждите на дезинфекционната фирма са до 2-3 седмици ситуацията с комарите да се нормализира.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари