Само глупавите момичета имат много приятелки?

3
Желанието да се изолирате може да се дължи на факта, че сте прекалено умни
Желанието да се изолирате може да се дължи на факта, че сте прекалено умни

Желанието да се изолирате може да се дължи на факта, че сте прекалено умни

Според ново проучване, ако предпочитате да прекарвате повече време насаме със себе си, вместо да бъбрите с приятелки, най-вероятно сте по-умни от повечето на вашата възраст.

Желанието да се изолирате от останалите е възможно да се дължи на факта, че сте прекалено умни, твърдят Сатошия Каназава и Норма Ли, специалисти по еволюционна психология. Проучванията им сочат, че докато при повечето хора степента на щастие зависи от настроенията на околните и се чувстват значително по-радостни, когато са социализирани, то „изключително умните“ всъщност са много по-щастливи, когато не прекарват време с приятелите си, пише Обекти.

Ученият от МЕНСА (най-голямото, най-старото и най-известното дружество на хора с висок коефициент на интелигентност в света) Ан Кларксън, подкрепя донякъде тези резултати, но също така посочва, че е съвсем възможно да съществуват екстроверти с висок коефициент на интелигентност, както и самотници и интроверти с нисък коефициент на интелигентност. Така че заключенията не бива да бъдат кардинални и окончателни. Според нея високо интелигентните хора често се чувстват пренебрегнати и изолирани от околните само защото осмислят света по различен начин.

Да намериш човек, който обработва информацията точно като теб, не е лесна работа – особено ако мозъкът ти работи на честота, позната на едва 2% от хората по света. Кларксън уточнява, че тези проценти се отнасят само към онази част от хората, които са признати от МЕНСА за „най-висок клас интелигенти“. Тъй като съществуват още много такива, които не са си правили дори тест за интелигентност, вероятно бройката на самотните интроверти, чувстващи се много по-щастливи със себе си, отколкото в компанията на околните, е по-висока.

Високият коефициент на интелигентност обаче в никакъв случай не означава непременно висока приобщеност и добра реализация в живота.

Високата интелигентност всъщност има много малко общо със социалната, емоционалната и практическата интелигентност. По ирония на съдбата умният човек, който няма желание да общува с другите, може да се окаже точно този, който има най-голяма нужда да общува с другите, за да успее в живота в социален план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    скорпи
    Глупости!!!! Симеонов може би съдиш по себе си?Ако някой от приятелите ти са по-умни от теб ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари