Само 20 круизни кораба акостираха край Русе за 9 месеца

2
За сравнение в предишни години броят на круизните кораби, спрели на русенското пристанище, е бил над 300. Сезонът е започвал още през април, а в някои случаи и в края на март
За сравнение в предишни години броят на круизните кораби, спрели на русенското пристанище, е бил над 300. Сезонът е започвал още през април, а в някои случаи и в края на март

В предишни години броят им е надминавал 300

Само 20 круизни кораба спряха край Русе и пътуваха до долното течение на реката през тази година. Това е равносметката в края на сезона, белязан от пандемията от коронавирус, съобщи пред „Монитор“ директорът на „Речен надзор - Русе“ към Изпълнителната агенция „Морска администрация“ капитан Иван Жеков.

За сравнение в предишни години броят на круизните кораби, спрели на русенското пристанище, е бил над 300. Сезонът е започвал още през април, а в някои случаи и в края на март.

Сезонът тази година започна с три месеца по-късно. Първият круизен кораб спря на русенското пристанище на 11 юли, а до края на същия месец акостираха още само няколко.

С тези 20 круизни кораба са пътували общо 2013 туристи, като капацитетът на плавателните съдове е бил запълнен наполовина заради изискванията на здравните власти. Ако нормално пътуват по 180-200 пасажери, при новите условия те са средно по около 100 на борда на един кораб. Това са били предимно германци, тъй като всички останали групи, които традиционно правят туристически пътувания по реката - американци, австралийци, британци, са се отказали.

Заради карантинните изисквания на различните държави, през които преминават круизните кораби, повечето от туроператорите са отказали предварително направените заявки.

„Пасажерите не могат да слизат в Будапеща, не могат да слизат в Белград, а това обезсмисля пътуването на круизните кораби надолу по течението след Виена“, обясни директорът на „Речен надзор - Русе“ към Изпълнителната агенция „Морска администрация“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук