Сайтът на НОИ може да бъде хакнат за минути

1

Уеб сайтът на Националния осигурителен институт (НОИ) може да бъде пробит за по-малко от минута от всеки технически грамотен гражданин.

След получени сигнали в редакцията наша проверка показа, че бутонът за искане на валидация на поддомейна за справки по ЕГН и ПИК на Националната агенция по приходите (НАП), на адрес https://pic.nssi.bg/egn, може да бъде заобиколен много лесно, след което потребителят получава възможността да вижда данни за всяко едно лице, за което разполага с ЕГН, предаде Investor.bg.

Сайтът не разполага с back-end валидация, която да блокира злонамерените действия.

Проблемът не е само със справката за осигурителните доходи, защото ако се разкрият и радио бутоните на началната страница, се получава вариант за промяна на координати за получаване на съобщения, за пенсии, парични обезщетения и др., коментират източници.

От НОИ изнесоха информация за проблема:

В Националния осигурителен институт постъпиха сигнали на граждани и медии, че на интернет страницата на института може да се осъществи невалидиран достъп за справки по ЕГН и ПИК на Националната агенция по приходите (НАП). В момента се извършва интензивна проверка на случая и до пълното изясняване на обстоятелствата достъпът до тези справки е блокиран. Всички други електронни услуги със свободен или ограничен достъп функционират нормално. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари