Сахарският пясък се изтегля до дни от България

0
Синоптиците казват, че облакът от фини прахови частици ще се изтегли към Черно море
Синоптиците казват, че облакът от фини прахови частици ще се изтегли към Черно море

Синоптиците казват, че облакът от фини прахови частици ще се изтегли към Черно море

Прах от пустинята Сахара покри Варна за втори път от началота на годината. Фините прахови частици се виждат върху повечето автомобили и прозорци в града. Явлението се наблюдава ясно, защото през изминалата нощ валя дъжд, съобщава БНТ.

"Вече няколко седмици забелязвам, че колата е мръсна. Пада постоянно такъв мръсен дъжд", Ивайло Иванов.

"Сега за първи път обръщам внимание на колата ми. Да - има ги...сега прахът е в доста голямо количество. Като цяло прахът не е само от Сахара. Това е най-малката беда", допълва Ирена Мадсен.

Сахарският прах стига до страната ни, носен от въздушните потоци. Обикновено това става след пясъчна бура в Северна Африка.

"През последния месец видяхме много прах, който се преместваше и към Западна Европа, много към Централното Средиземноморие, имахме и в България и в момента, тъй като потокът е от юг-югозапад, от снощи и днес е обхванал Източна България, а вече и Черно море", посочи Вяра Рафаилова, синоптик.

От посоката на въздушните течения зависи в кои райони у нас ще се наблюдава явлението.

"В зависимост от това каква е циркулацията, той се насочва. Когато съвпадне с валеж, той се свлича бързо към земята и всички виждаме кален дъжд, кални прозорци, кални коли. Когато няма валеж, той се утаява много, много бавно и ние не го забелязваме в такамва голяма степен", допълва Вяра Рафаилова, синоптик.

Синоптиците казват, че до два дни облакът от фини прахови частици ще се изтегли на североизток към Черно море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари