Съдия и прокурор запознаха ученици от СУ „Йордан Йовков“ с опасностите в социалните мрежи

0
Учениците присъстваха на лекция на тема: „Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи“
Учениците присъстваха на лекция на тема: „Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи“ Снимка: Окръжен съд - Русе

Учениците присъстваха на лекция на тема: „Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи“

Онлайн технологиите, интернет и социалните мрежи , предоставят много възможности на младите хора да общуват, да придобиват нови умения, да бъдат креативни и да допринасят за едно по-добро общество. Но едновременно с това, ако не са запознати с опасностите, които крият, това може да доведе до рискове, свързани с неприкосновеността на личния живот, незаконното съдържание, кибертормоз, както и злоупотреба с личните ни данни. Заинтересовани от актуалността на темата, окръжен съдия Мария Велкова и прокурор от Окръжна прокуратура – Русе Радослав Градев изнесоха лекция на учениците от СУ „Йордан Йовков“ на тема: „Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи“.

Мария Велкова запозна учениците със структурата на Съдебната система и им даде насоки как трябва да се държат в съдебната палата. Специално внимание тя обърна на това, че България е правова държава, в която законите трябва да се спазват. Радослав Градев запозна учениците с текстове от Наказателния кодекс и обясни различните видове киберпрестъпления. Лекторите разясниха как да бъдат различавани фалшивите новини от истинските и как да се предпазим от т.нар. „fishing“ атаки, целящи злоупотреба с лични данни, кражбите на акаунти, а така също и на онлайн тормоза и онлайн речта, изпълнена с омраза сред младежите.

Събитието приключи с отворена дискусия между учениците и лекторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари