Съдия Чокоева с последна лекция пред ученици от ПАГ „Гео Милев“

0

На 05 май 2017 г. окръжен съдия Николинка Чокоева изнесе последната от серията лекции, предвидени за възпитаниците на ПАГ „Гео Милев“ гр. Русе за учебната 2016/2017 година в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Пред десетокласници съдия Чокоева представи темата „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“. Децата научиха кои са институциите, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права или законни интереси, кои са основните видове дела и особеностите на гражданския, наказателния и административния процес.

Младежите бяха запознати с някои от  по-често извършваните престъпления в страната – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества. Коментирани бяха и киберпрестъпления, с оглед огромното значението на интернет и социалните мрежи в съвременното ни общество.

По време на цялата лекция съдия Чокоева даваше конкретни примери на учениците, за да разберат по-добре представената им информация.  От своя страна учениците споделиха случаи, в които те или техни близки са станали жертва или свидетели на престъпления.

В края на срещата съдия Чокоева отговори на поставените от младежите въпроси – „Какво наказание предвижда законът за престъпленията кражба и грабеж?“, „По-тежко ли се наказва грабеж, когато е извършен от две лица или когато извършителят е използвал огнестрелно оръжие?“, „Трябва ли да сигнализираме и ако да – кого, в случай, че сме станали свидетел на престъпление?“, „Как се определят видът и размерът на наказанието за извършителите на престъпления?“, „Какво представлява гаранцията?“, „Ако едно лице извърши престъпление като непълнолетен, а делото срещу него се разглежда след навършване на пълнолетие, ще продължат ли да се прилагат особените правила за непълнолетните?“.

Участието на Окръжен съдРусе в Образователната програма е част от мерките на съда, насочени към формиране на правна грамотност у подрастващите, превенция на детското насилие и повишаване степента на спазване на законите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари