Съдебно решение принуждава "Монтюпе" да спре да трови русенци

0
Съдебно решение принуждава "Монтюпе" да спре да трови русенци

Административният съд в Русе е отхвърлил жалбата на „Монтюпе“ срещу разпореждането на директора на РИОСВ Русе за пломбиране на вентилационните отвори (т.н. жалузи) в производствените помещения на фирмата.

Това съобщи директорът на екоинспекцията в Русе Дауд Ибрям. Заповедта е в сила до организиране пречистването и изпускането на емисиите вредни вещества в атмосферния въздух. Причина за издаване на разпореждането са многобройните жалби на граждани и регистрираните замърсявания на атмосферния въздух в жилищните квартали в резултат на изпускане на емисиите. Отделно от това, дружеството, в издаденото му Комплексно разрешително се е задължило всички емисии на вредни вещества да се изпускат организирано в атмосферния въздух чрез изпускащите устройства.

Вредните емисии, които се изпускат от вентилационни отвори тип ’’жалузи”, определено имат или биха могли да имат вредно въздействие не само върху здравето, но в последствие и върху живота на хората-пряко и косвено“, пише в мотивите на съда. Още повече, че промените, свързани с монтажа на т.нар. вентилационни отвори тип „жалузи”, са извършени без необходимите съгласувания с РИОСВ Русе, което е в противоречие с Директива 96/61/ на ЕС.А

От момента на влизането на заповедта в сила и затварянето на жалузите в инспекцията не са постъпвали сигнали и оплаквания за замърсявания на въздуха, каза г-н Ибрям.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари