Съдебният съвет се хвали с успехи пред Еврокомисията

0
От съвета са информирали делегацията за резултатите и действията си в областта на съдебната реформа и електронното правосъдие
От съвета са информирали делегацията за резултатите и действията си в областта на съдебната реформа и електронното правосъдие Снимка: Pravatami.bg

Членове на Висшия съдебен съвет са се срещнали с представители на Европейската комисия, които са в страната по Механизма за сътрудничество и оценка и са отчели изпълнението на препоръките от последните два доклада.

Това съобщиха от пресслужбата на съвета. 

От съвета са информирали делегацията за резултатите и действията си в областта на съдебната реформа и електронното правосъдие.

В срещата са участваха представляващият ВСС Боян Магдалинчев и колегите му Цветинка Пашкунова, Даниела Машева, Даниела Марчева и Гергана Мутафова.

От официалното съобщение не става ясно дали е обсъдена темата за избора на председател на Софийския градски съд, при който съветът игнорира подкрепения от съдиите кандидат, както и дали представителите на комисията са поставили въпроса за отношенията на мнозинството в съвета с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Не се разбира и дали е обсъден предстоящия избор за главен прокурор, тъй като обикновено ЕК следи тези ключови назначения в системата и, поне на хартия, държи на прозрачно състезание.

В съобщението се казва: "Представляващият ВСС акцентира върху политиката на Съвета за последователност в действията, насочени към изпълнение на препоръките, с цел постигане на изискванията и прекратяване на Механизма за сътрудничество и оценка. Припомнено бе, че колегиите на ВСС приеха позиции във връзка с Доклада на Европейската комисия до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. С декларациите членовете на колегиите приеха направените констатации в доклада, изразиха удовлетвореност от дадената положителна оценка и заявиха воля за изпълнение на оставащите препоръки, и постигане на устойчивост. Обърнато бе внимание върху факта, че постигнатите положителните резултати намират място в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, като българското правораздаване е на водещо място в Съюза. В изказването си представляващият ВСС заяви, че реформата на съдебната карта, преодоляване на проблема с натовареността и въвеждане на електронното правосъдие са стратегическите цели на Съвета до края на мандата му".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари