Съдебната палата осъмна с палатки срещу Гешев

2
От днес главният прокурор Иван Гешев е уволнен и ние няма да допуснем да влезе през централния вход, заяви бившият заместник-министър на регионалното развитие Тодор Стоянов
От днес главният прокурор Иван Гешев е уволнен и ние няма да допуснем да влезе през централния вход, заяви бившият заместник-министър на регионалното развитие Тодор Стоянов Видео: БГНЕС

Протестът е под надслов „Зона без каскет“

От тази сутрин пред Съдебната палата са разположени палатки на протестиращи, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев, предава БГНЕС.

Напрежението пред сградата започна още снощи, включително и със спиране на трамваите, но то бе овладяно от полицията. От тази сутрин пред палатата има протестиращи, които твърдят, че няма да допуснат Иван Гешев да отиде на работа. Те твърдят, че се очаква на място да бъдат докарани и шатри, както и че няма да си тръгнат до подаване на оставката на главния прокурор.

Протестът е под надслов „Зона без каскет“, а според организатори палатковият лагер ще бъде идентичен като този от Орлов мост през лятото на 2020 г. В района има десетки полицаи.

"От днес главният прокурор Иван Гешев е уволнен и ние няма да допуснем да влезе през централния вход". Това каза бившият заместник-министър на регионалното развитие Тодор Стоянов на протестиращите пред палатата, които контролирано пропускат влизащите в институцията и очакват главният прокурор да се яви, за да не го допуснат да си изпълнява служебните задължения. Пред БГНЕС Стоянов обясни, че броят на палатките ще се увеличава, а протестните действия ще бъдат денонощни и докато Гешев не си подаде оставката и не се махне изцяло от правосъдната система.

Знаете, че 11 месеца сме били безкомпромисни, 334 дни вече протестът си гони своите цели. Към момента едно от основните искания на протеста е изпълнено, а именно Борисов да го няма и да има служебен кабинет на президента Радев. Другото ни важно условие, което бяхме поставили когато тръгна протестът на 9 юли, беше включително и оставката на Гешев. Такава към момента нямаме“, заяви той и добави, че ако трябва ще изградят град на палатката, но Гешев няма да бъде допуснат да влезе в сградата. Стоянов коментира, че недоволството е назряло заради липсата на каквито и да било действия от страна на прокуратурата по излезлите скандални разкрития и заради това, че тя не служи на интересите на хората, а обслужва определени корпоративни и политически интереси.

Това е основната бухалка на една политическа партия и най-вече в ръцете на мафията, която покори България. Народът е тръгнал на битка срещу тази мафия и той няма да изгуби. Тя може да е дълга, може да е трудна, може да е продължителна, но тази битка ще бъде спечелена от нас“, категоричен е той. Стоянов каза, че вчера той по свое желание е напуснал зам.-министерския пост и призова главния прокурор да последва примера му и увери, че не боли от това.

По думите му протестиращите днес са пред централния вход, като имат готовност да организират пропускателен режим и по другите входове на сградата и подчерта, че тази година Гешев трябва да излезе от съдебната система.

Припомняме ви, че служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини Гешев в заплаха срещу новоназначените директори на ГДБОП и ДАНС. Според Рашков те са били извикани на разпит от Гешев. От прокуратурата заявиха, че те са поканени на среща по тяхно искане.

Рашков заяви, че ще се срещне със следващия главен прокурор, а не с този.

На среща с български журналисти от посолството на САЩ заявиха, че не предвиждат среща с главния прокурор.

Поредните протести и блокади започнаха още снощи.

Тази сутрин председателят на 45 НС Ива Митева от „Има такъв народ“ заяви, че главният прокурор явно не си е свършил работата, за което говорят санкциите, наложени от САЩ.

Ден по-рано сдружение "БОЕЦ" предупреди на своята страница във Фейсбук, че ще блокира от сряда всички входове на столичната Съдебна палата и няма да допуска влизането на главния прокурор Иван Гешев вътре. Според организацията от сряда, 09.06.21 г. от 08.30 ч. нейните членове ще правят ежедневна блокада на всички входове на Съдебната палата под наслов „ГЕШЕВ ВЪН!”. Оттам твърдят и че няма да пречат на гражданите и на дейността на институциите, но няма да допуснат повече Гешев в Съдебната палата.

Според БОЕЦ към момента подкрепа за акцията и блокадата са заявили Обединение "Демократична България" и Инициатива "Правосъдие за всеки" и че чакат отговор и от коалиция "Изправи се! Мутри вън!" и партия "Има такъв народ"!".

Сегашната ситуация идва на фона на напрежение между главния прокурор Иван Гешев и изпълнителната власт. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини Гешев в заплаха срещу новоназначените директори на ГДБОП и ДАНС. Според Рашков те са били извикани на разпит от Гешев. От прокуратурата заявиха, че те са поканени на среща по тяхно искане.

После Гешев покани Рашков на среща, но последният заяви, че ще се срещне със следващия главен прокурор, а не със сегашния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари