Съдът в Русе остави в ареста украинец, издирван за контрабанда и данъчни престъпления

2
43-годишният мъж е спипан на "Дунав мост" на 27 ноември
43-годишният мъж е спипан на "Дунав мост" на 27 ноември Снимка: Dunavmost

43-годишният мъж е спипан на "Дунав мост" на 27 ноември

Дежурен състав на Окръжен съд - Русе взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 43-годишния С. В., разследван в Германия за контрабанда и данъчни престъпления.

Видно от материалите по делото, против исканото лице е образувано наказателно производство за престъпление, включващо 18 еднородни деяния, представляващи контрабанда, извършени с професионален подход и от престъпна групировка и 18 деяния, изразяващи се в отклонение от данъчното облагане на издаващата държава. Законодателството на ФР Германия предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 10 години. Според Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районен съд гр. Хоф, в различни периоди през 2016 г. и 2017 г. на територията на Полша и Германия С. В. заедно с други 5 лица взел решение в съучастие в организирана форма и при прилагане на принципа на разделените функции да внася и продава в държави членки на Европейския съюз цигари от Украйна, без да плаща митническите сборове на Съюза, както и дължимия ДДС при внос и акциза върху тютюневите изделия, съобщиха от съда.

На 27.11.2022 г. в 23:30 часа лицето е било установено на ГКПП Русе - Дунав мост при граничен контрол за влизане в страната.

Окръжен съдРусе счете, че искането за задържане на украинския гражданин е основателно. Лицето се издирва от органите на молещата държава за провеждане на наказателно преследване по горепосочените обвинения в тежки умишлени престъпления. Той е без постоянно местоживеене на територията на Р България, липсват и каквито и да било други фактори от естество да го задържат тук. Същевременно безспорно, съгласно данните в преписката, потвърдени и от самия него, във връзка с работата си системно и често пътува в различни държави, което предполага трайно установени контакти и финансови и организационни възможности за такива пътувания. Всичко това, наред с вменените му от искащата държава тежко наказуеми деяния, обуславя реалната опасност той да се отклони от предприетото срещу него наказателно дирене, което настоящият съд е длъжен, в съответствие с действащото в страната и общностно право да избегне. Като цяло данните по делото от една страна и нормативната уредба и практиката в производствата по ЕЗА не разкриват възможност с друга освен с исканата от прокурора мярка за неотклонение да се осигури участието на лицето в производството по изпълнение на европейската заповед за арест.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    хахахаха
    Рена Стефанова ли му беше адвокат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари