Съдът реши: Отстраняват кмета на Ракитово

0
Производството срещу градоначалника бе образувано след като в медиите бяха изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво
Производството срещу градоначалника бе образувано след като в медиите бяха изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво Снимка: Фейсбук

Кметът на Ракитово Костадин Холянов ще бъде отстранен от длъжност. Това реши Върховният административен съд, а причината е, че градоначалникът е в конфликт на интереси, съобщи telemedia.bg

Производството срещу градоначалника бе образувано на 17 юни 2020 г., след като в медиите бяха изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво. В хода на проверката бе установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.

В тази връзка КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което му бяха наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син Щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.

Решението на Административен съд – Пазарджик от 1 април 2021 година признава за основателна само част от кметската жалба, като отменя отнемането на двете цитирани суми, едното обвинение в конфликт на интереси и едната от наложените глоби от 5 хиляди, свързана с подписаните платежни нареждания през май, юли и ноември 2019 г.

За останалите нарушения, констатирани при договори за доставка на горива с фирма на сина му в края на 2018 г., има установен конфликт на интереси, затова и втората глоба от 5000 лева, наложена на Костадин Холянов, остава в сила. С решението си от днес Върховният административен съд потвърждава, решението на пазарджишките магистрати за установен конфликт на интереси. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Предстои да бъде насрочена дата за провеждането на частични избори за кмет на общината.

В рамките на този мандат на местно самоуправление съдът вече отстрани двама от кметовете в областта – Марин Рачев в Септември и Стойно Чачов в Стрелча.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари