Съдът реши: Джулиан Асанж не може да бъде екстрадиран в САЩ

0
По този повод неправителствената организация Репортери без граници отново осъди искането за екстрадиция на издателя на Уикилийкс и призовава за незабавното му освобождаване
По този повод неправителствената организация Репортери без граници отново осъди искането за екстрадиция на издателя на Уикилийкс и призовава за незабавното му освобождаване Снимка: БГНЕС

Джулиан Асанж не може да бъде екстрадиран в САЩ заради съмнения в психичното му здраве

Това е решението на съдия Ванеса Барайцер от Централния наказателен съд в Лондон, която се произнесе по искането за екстрадирането на Джулиан Асанж в САЩ, съобщава Flashnews.bg

По този повод неправителствената организация Репортери без граници отново осъди искането за екстрадиция на издателя на Уикилийкс и призовава за незабавното му освобождаване.

Ясно е, че случаят е политически мотивиран и има за цел примерът с Асанж да послужи за сплашване на медиите по целия свят, се казва в разпространена от организацията петиция.

Ако правителството на САЩ успее да осигури екстрадицията на Асандж и да го съди заради приноса му в репортажи от обществен интерес, същият прецедент може да бъде приложен към всеки журналист навсякъде. Възможните последици от този случай не трябва да бъдат пренебрегвани. На карта е заложено бъдещето на журналистиката и свободата на печата, се казва още в текста.

От Репортери без граници е изпратена петиция до Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи, общността и развитието с призив британските власти да не екстрадират Джулиан Асанж.

От юни 2012 г. той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон, където беше задържян на 11 април 2019 г. по искане на САЩ. Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция и го осъди на 11 месеца затвор.

Изслушванията за екстрадиция започнаха на 2 май 2019 г. година.

Стана ясно, че Министерството на правосъдието на САЩ е завело 18 наказателни обвинения срещу австралиеца Асанж. Той е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в историята на Съединените щати. В резултат на публикуването на тези материали в платформата WikiLeaks, на обществеността станаха известни редица престъпления, извършени от американски войници в Близкия Изток.

По всички обвинения в САЩ Асанж ще получи присъда до 175 години затвор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари