Съдът потвърди: Арестът на Евгени Марчев е незаконен

0
Съдът определя на студента да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минималния размер от 500 лева
Съдът определя на студента да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минималния размер от 500 лева

Съдът определя на студента да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минималния размер от 500 лева

Административният съд в София-град обяви за незаконен ареста на студента Евгени Марчев по време на антиправителствените протести през 2020 година. Решението е окончателно и изцяло потвърждава постановеното от Софийския районен съд, че задържането на Марчев не покрива стандарта за законност.

Потвърждава се становището на районните съдии, че в заповедта за задържането му липсват каквито и да е обстоятелства, които да го налагат. Съдът определя на студента да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минималния размер от 500 лева, съобщи БНР.

Марчев беше задържан с още десетки други млади хора под колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 година. Кадри от задържането бяха показани на едно от заседанията на Специалната комисия, създадена по случая в 46-тото Народно събрание. Липсата на реакция на прокуратурата по отношение на полицейското насилие по време на протестите от преди две години е едно от основанията, с които правосъдният министър Надежда Йорданова поиска от Висшия съдебен съвет предсрочно да прекрати мандата на главния прокурор Иван Гешев.

През август 2021 г. 46-ото Народно събрание осъди с декларация полицейското насилие и прие с пълно мнозинство решение, че главният прокурор Иван Гешев трябва да представи доклад за действията или бездействията на прокуратурата при протестите от лятото година по-рано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Да 3
    Принципно, има един закон за отговорност на държавните служители ако са причинили вреда на държавата, но е рядко използван. Аз лично съм осъждал служители на ПП КАТ-Русе /най вече юристите им/ много пъти, но доколко знам са лишавани от ДМС /допълнителни материални стимули/ за известен период, но не и да възстановят загубените пари. Да не говорим за стотиците дела за неносене на маски в началото на пандемията. Съда беше зациклил чак. Дело ми се гледа на ръба на срока. Тук си трябват законодателни промени. И то сериозни.
  • 1
    3
    ...
    дано е така. младежа си заслужава обезщетението. жалко, че плиткоумните ченгета се гаврят, а данъкоплатеца снася. трябва и за тях сопата да играе.
  • 2
    2
    До 1
    Чакай, чакай - това първата стъпка. Сега започват гражданските искове. Ако пича си намери качествен адвокат обещетенията може да надхвърлят 100 000 лева. Там, трайни психични травми,безсъние, тревожност, невъзможност да си упражнява професията с която се изхранва и т.н. Реално може да забогатее стремително. Малко е като печалба от тото тая свинщина, която сътвориха зад колоните.
  • 2
    1
    ...
    значи наебахте майката на младежа, оритахте го, влачихте го по земята, снимахте го, гаврихте го, и сега, на ти 500 лв. че май беше незаконно. ще ме скъсате от смях. В реалните по света демокрации падат глави и се присъждат милиони за подобни унижения. още повече, обществения отзвук по темата.... на ти пестин лееа и беги у лево.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари