Съдът оправда бивш ректор на МУ - София за схема с чуждестранни студенти

0
Ваньо Митев бе разследван за организиране на престъпна група, ощетила Медицинския университет с повече от 1 милион лева
Ваньо Митев бе разследван за организиране на престъпна група, ощетила Медицинския университет с повече от 1 милион лева Снимка: БГНЕС

Ваньо Митев бе разследван за организиране на престъпна група, ощетила Медицинския университет с повече от 1 милион лева

Софийският градски съд е оправдал бившия ректор на Медицинския университет - София Ваньо Митев по обвиненията за ръководене и участие в организирана престъпна група и незаконен прием на чуждестранни студенти, съобщиха от съда днес.

Това е поредна оправдателна присъда за Митев, който вече е академик. Преди три години прокуратурата го даде на съд за длъжностни престъпления заедно с декана на факултет „Дентална медицина“ в същия университет и още четирима души. Те също са признати за невинни сега.

Според прокуратурата шестимата са създали в началото на декември 2014 г. престъпно сдружение с цел материално облагодетелстване, чрез гарантиране приемането в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием. В схемата бяха замесени британски студент от иракски произход, семейна фирма в Петрич и др. Тя привличаше студенти от Гърция и Великобритания. "Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти", твърдеше обвинението, припомни вестник „СЕГА“.

Обвинението се базираше на шумна акция на ДАНС и ГДБОП в университета през 2018 г. Тогава разследващите обявиха, че най-реномираното ни медицинско висше училище е приемало незаконно чужденци срещу 40-50 хил. евро. Толкова струвало плащането на изпитите по време на цялото следване, като един изпит се търгувал между 2 и 5 хил. евро. Става дума за над 20 студенти с британско гражданство, произхождащи от Иран, Ирак, Египет и Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.

Това е втора оправдателна присъда за Митев по повод чуждестранния прием в МУ по негово време. През 2018 г. Софийският градски съд го оправда по друго обвинение за безстопанственост, по което прокуратурата твърдеше, че като ректор Митев е допуснал да бъдат записани повече от 100 чуждестранни студенти без задължителните приемни изпити и с по-малки такси за обучение. Така ощетил Медицинския университет с повече от 1 милион лева.

Прокуратурата смята да протестира присъдата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари