Събират пари за камбанария в храма „Св. Архангел Михаил“ в Русе

0
За издигането на камбанария на храма ще са нужни 140 хиляди лева, казва отец Светослав
За издигането на камбанария на храма ще са нужни 140 хиляди лева, казва отец Светослав Видео: БНТ Русе

Църквата „Свети архангел Михаил” в Русе посрещна храмовия си празник с незавършени стенописи. Независимо от усилията на енориашите и свещениците, притворът на молитвения дом все още не е изографисан. Затова и в днешния ден, хората продължиха да пускат своята лепта в кутия на входа на храма.

Според отец Светослав миряните от Русе са отделяли досега средно по десет лева за изписването на храма в духа на християнския канон.

„С обща помощ на дарители успяхме да изографисаме храма до една степен… Сега имаме желание да направим камбанария… Нашата камбана в момента е на покрива…”, пояснява протойерей Светослав Георгиев.

В църквата се срещаме с румънката Мария Иванова, която е довела и трите си деца на литургията.

„Важно е за мен да са в църквата, да научават повече за вярата”, споделя тя.

Момчетата носят библейските имена – Матея, Валентин и Ефрем. Баща им – отец Йоан – е свещеник в Букурещ. Той и семейството му са редом с останалите му духовни събратя до Русенския митропит Наум на литургията за празника.

„Честитя празника на всички именици, на всички енориаши, нека да са живи и здрави. Бог да им дарява изобилие по молитвите на светите архангели, своите богатства, милост и щедрост. Нека Божието благоволение да бъде над всички Вас!”, поздрави Негово Високопреосвещенство Наум- Русенски митрополит.

Мария Иванова споделя, че е влязла в храма в родното й градче в Румъния още като бебе, заведена от майка си.

„За всеки от нас е необходимо да се ръководи от Божиите закони и да запази вярата у себе си”, казва тя.

За издигането на камбанария на храма ще са нужни 140 хиляди лева, казва отец Светослав. Затова се надява все повече вярващи от Русе да се включат в кампанията за набиране на средства. Очакванията му са догодина по това време в двора на църквата да се извисява новата камбанария.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари