С пари от чужбина: Едно молдовско село се пробуди за нов живот

0
Бившата съветска република Молдова е бедняшката колиба на Европа
Бившата съветска република Молдова е бедняшката колиба на Европа Снимка: Дойче Веле

Бившата съветска република Молдова е бедняшката колиба на Европа. Редица населени места са обезлюдени. Село Волинтири също страда от масовия отлив на хора. Но има и поводи за нова надежда. 

Гледката e идилична - под гигантска топола, която е на повече от 100 години, жителите на селото седят върху бали сено и се наслаждават на фолклорен концерт. 

Село Волинтири е разположено на около 100 километра от молдовската столица Кишинев, но изглежда така, сякаш се намира на края на света. Асфалтиран път, който да го свързва с централната артерия между Кишинев и Одеса, няма, пише Deutsche Welle

 Емигранти финансират облагородяването на родното село

Откакто република Молдова обяви независимост от СССР преди 30 години, много села от този вид просто изчезнаха от картата на страната. Според последното преброяване от 2014 година на територията на Молдова има около 300 села без жители. Експертите смятат, че досега още поне 150 са последвали съдбата им. Почти половината от четиримилионното население на Молдова живее и работи в чужбина - най-вече в страните от Европейския съюз и Русия. 

Новите метални сергии на пазара във Волинтири също са дарение

Новите метални сергии на пазара във Волинтири също са дарение

Според последното преброяване тук има 3600 жители, но де факто днес са останали само 3000”, казва и кметът на Волинтири Игор Хинку. Той ни води до центъра на селото, където има пазар за местни селскостопански продукти. “Обърнахме се към бивши жители на селото, които вече живеят в чужбина, за да ни помогнат да създадем този пазар”, казва Хинку. 

Много от емигрантите откликнали на призива за солидарност, а един бивш жител на селото дори изработил безплатно  металните сергии за пазара.

Корупцията и клиентелизмът в Молдова са повсеместни

Парите за инфраструктурни проекти в Молдова не достигат. Затова много села не успяват да осигурят на жителите си подходящи условия за живот. Решенията обикновено идват от активни и ангажирани кметове и от самото население. Политическият клиентелизъм и корупцията често спъват развитието. Защото от партийната принадлежност на кмета нерядко зависи дали държавата ще отпусне необходимите финансови средства или не. 

Борбата срещу корупцията и клиентелизма е сред приоритетите на новата проевропейска президентка Мая Санду. На парламентарните избори на 11 юли за първи път в историята на бившата социалистическа република президентският пост бе спечелен от проевропейски настроена реформаторка, чиято партия „Действие и солидарност” успя да спечели пълно мнозинство. Така Санду надделя над проруските сили на бившия президент Игор Додон. 

В село Волинтири помагат и на деца в неравностойно положение, които от години не получават подкрепа от държавата. “Тук се грижим за 20 деца от социално слаби семейства, те получават храна и организираме различни занимания за тях. В спешни ситуации могат и да пренощуват тук”, казва Людмила Кочебан. Откакто центърът е отворен през 2007 година, той не е бил ремонтиран. Затова неговата ръководителка Кочебан се обръща към германското посолство в Кишинев и получава финансиране в размер на около 13 600 евро. “Това е много значима помощ за нас - приютяваме деца, които идват тук след училище и не искат да се прибират вкъщи, защото не се чувстват в безопасност там”, обяснява тя. 

Един германец помага за подобряването на живота във Волинтири

Германецът Клаус Епе оказва помощ на жителите на Волинтири

Германецът Клаус Епе оказва помощ на жителите на Волинтири

Културата във Волинтири също се развива. В културния център на града е създаден музей, който разказва историята на известната оперна певица Мария Биешу. В музея срещаме доктор Клаус Епе от германското сдружение SES, което се ангажира с проекти в селото от септември 2020 година насам. Роденият в Дюселдорф Клаус Епе е добре познат на всички жители на Волинтири. В библиотеката в културния център той е направил щанд с немски книги, освен това е организирал състезания за най-чиста улица и турнир по шах за деца.

Заедно с жителите искаме да развием проекта за Волинтири като едно умно и зелено село, който да даде надежда на хората за бъдещето им, така че да останат в родината си. Доброволният ангажимент е много важен и се надявам, че дългосрочното развитие на селото ще е икономически гарантирано”.

Една от идеите, които той би искал да реализира заедно с хората от Волинтири и две местни екологични организации, е проект за рециклиране и нова фабрика за биогаз. Друга идея е да се организира асоциация на фермерите, за да могат те сами да продават продуктите си. В селото има възможности за създаване на работни места - макар и в скромни мащаби. „За да развием този регион, искаме да стимулираме добрите отношения на новото правителство на Молдова с ЕС и Германия”, казва Клаус Епе. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари