С новите митрополити се свързваме онлайн

0
Съвременните служители на Бога свободно сърфират в мрежата
Съвременните служители на Бога свободно сърфират в мрежата

В младежкия отбор на Светия синод влизат 7 енергични мъже със светско образование. 

Осмият в този тим ще се присъедини през февруари.

Млади, енергични, със светско образование и светски контакти, необременени от комунистическата власт, която е налагала ограничения на предшествениците им за изяви извън храма, пише 24 часа.

Те ползват свободно социалните мрежи в интернет. В профилите си информират миряните за инициативи, пускат видеа с проповеди, разказват за светци. Така приобщават все по-млади хора към добродетелите на вярата, участват в различни благотворителни акции, умерено отворени са към светското, без да нарушават канона на църквата.

Това са новите митрополити на Св. синод.

Само за последните 4 години бяха избрани 7 владици от общо 14. Най-младият е Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който днес е на 39 г. Другите млади дядовци, които нямат навършени 50 г. и са избрани по времето на патриарх Неофит, са Старозагорският митрополит Киприан (42), Русенският Наум (49), Варненският и Великопреславски Йоан (48), Врачанският Григорий (47), Неврокопският Серафим (43). Пловдивският митрополит Николай е на 48 г., но е избран през 2007 г., когато глава на Българската православна църква е патриарх Максим.

За времето от началото на 2013 г., когато бе избран патриарх Неофит, много от старите се представиха в Господа или изпаднаха в положение да не могат да изпълняват задълженията си заради здравословни проблеми след десетилетия достойно служение.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари