С мажоритарния вот ще изхабим народната воля

0
Хората искат личности, които да държат отговорни за политиката, за обещанията, които са дали, за това, което са свършили в парламента
Хората искат личности, които да държат отговорни за политиката, за обещанията, които са дали, за това, което са свършили в парламента Снимка: БГНЕС

"Имам опасението, че с предложения законопроект за мажоритарния вот сме на път да изхабим народната воля и огромната енергия, изразени, чрез гласуването на референдума".

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която пристигна в родното село на А. Стамболийски, за да участва във възпоменанието по повод 94 години от неговата гибел, предаде Агенция Фокус.

Тя коментира, че безспорно хората искат да знаят за кого гласуват, да се преодолее анонимността в партийните листи. "Хората искат личности, които да държат отговорни за политиката, за обещанията, които са дали, за това, което са свършили в парламента. Далеч преди да се вкара законопроектът в Народното събрание трябваше да стане ясно какво точно се внася, защото сега се предлага един законопроект, за който няма европейска практика", коментира Йотова.

Тя обясни, че посочваният пример с Франция не е уместен, тъй като там има съществени разлики в избирателната система, в сравнение с това, което се предлага в законопроекта. Йотова каза, че политически сили, които са за смесена избирателна система дори са се отказали да участват в дебат. Според нея тук се смесват двете избирателни системи и каквито и промени и поправки да се правят между първо и второ четене тези системи няма как да се срещнат. Тя каза също, че колебливото поведение на някои от политическите сили цели идеята за промяна в начина на гласуване да бъде блокирана още преди да е помогнала.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари