Референдумът е на път да "изгори"

0
Дупка в закона отваря нов спор около народното допитването
Дупка в закона отваря нов спор около народното допитването Видео: Нова телевизия

У нас не спират дискусиите около референдума, на който 2 милиона и половина поискаха мажоритарно и задължително гласуване.

Възможно е обаче тези искания изобщо да не видят бял свят. Защо се надига поредният спор около народното допитване? Защото сме в политическа криза и на прага на предсрочни избори. А след тях ще имаме изцяло нов парламент.

Именно тук е разковничето. Според правилата всяка недовършена законодателна инициатива умира с приключването на съответния парламент. А следващият няма ангажимент към нея.

По тази логика би следвало същото да се случи и с референдума. Очевидно обаче ни чакат както юридически, така и политически спорове дали референдумът може да бъде приравнен на обикновен закон, или е нещо по-голямо. 

По закон парламентът има три месеца да отговори някак на народната воля. Това става с гласуване на решение. То може да приеме резултатите напълно или частично, може и да ги отхвърли.

Дори самият референдум да не влезе в пленарната зала обаче, резултатите от него могат да заживеят свой собствен живот. Тоест парламентът просто да приеме законови поправки в унисон с народната воля. От ГЕРБ вече увериха, че имат намерение да го направят. И че дори ще поискат от новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на този парламент, докато гласува нужните промени в Изборния кодекс.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари