С европейско финансиране ще превърнат бившия Дом на учителя в Международен младежки център

2
Реставрацията на сградата ще промени и облика на главната пешеходна улица в Русе
Реставрацията на сградата ще промени и облика на главната пешеходна улица в Русе Снимка: Dunavmost

Реставрацията на сградата ще промени и облика на главната пешеходна улица в Русе

Община Русе получи покана за сключване на договор за финансиране на проектно предложение за изграждане на Международен младежки центърРусе в сградата на бившия Дом на учителя на ул. "Александровска“ 29. Дейностите ще се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта на проекта е да предостави на младите хора разнообразни дейности, както и цялостни услуги в помощ на личностното им развитие и пригодността им към заетост. Дейностите на Младежкия център ще целят постигане на по-висока пригодност на младите хора към пазара на труда, постигната чрез тясно сътрудничество с бизнеса и неправителствения сектор, и предоставяне на качествено неформално образование като основен подход в младежката работа, съобщиха от Община Русе.

Проектът предвижда да се извърши основен ремонт на сградата, както и вътрешно реновиране и преустройство. Ще бъде закупено нужното съвременно и мултифункционално обзавеждане и оборудване, което да отговаря на нуждите на младите хора. Сградата ще бъде пригодена за използване и от лица с физически увреждания.

С извършването на ремонта в Международния младежки център ще бъдат обособени:

- стаи със самостоятелен санитарен възел за настаняване на 16 лица;

- зала с възможности за обучения/семинари/срещи с капацитет 100 човека, която ще бъде оборудвана със система за симултанен превод;

- зала за обучения в дигитална компетентност с 20 работни места;

- зала за езикови и други обучения с капацитет за 20 обучаващи се;

- зала за неформално образование за най-малко 36 участници;

- зала за арт занимания и клубове по интереси;

- мултифункционална зала;

- библиотека;

- съблекални за мъже и жени;

- помещение за хранене за 36 лица с кухненско оборудване и прилежащи помещения;

- стая за свободно време;

- рецепция;

- бар-бюфет;

- камериерна;

- складови и технически помещения;

-канцеларии с работни места за служителите на центъра;

- дворно пространство за отдих и провеждане на събития на открито.

Сградата е архитектурен паметник на културата, като фасадата ѝ е с богата украса от декоративни первази, пиластри и орнаменти, и след реставрацията ѝ ще се промени обликът на главната пешеходна улица в Русе.

Проектът ще бъде финансиран по процедура № BG-RRP-1.008 „А1 Младежки центрове (в областните градове)“ по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), като общият размер на допустимите разходи по инвестицията е малко над 4 милиона лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Спокоен
    А не беше ли по целесъобразно да се отдаде под наем? Да се създаде бизнес, да плаща данъци и наеми, да създаде работни места за младите хора. Нали общинските служители искат все повече и повече пари.
  • 2
    4
    Хайде, хайде
    "е да предостави на младите хора разнообразни дейности" ?! Тоест правим развлекателен център за скучаещи девойки и младежи,а? Че и хотелска част ще има, че и ресторант със собствена кухня, че съблекални, бани, че ... абе май си правим кътче за оргии. Нали, да не ползваме евфемиизми, а да си кажем нещата направо.
  • 2
    3
    Hitroi
    Това ЩЕ вече ни писна!!!!!! Бъдеще необозримо! За това се говори вече 20 години и всичко остава на хартия и нищо не се случва!!! Дайте точни срокове- кога?
  • 10
    2
    да питам
    Ние Русенци ще имаме ли достъп до тази придобивка или както през асамблеята знаме на мира само за най "умните и добри деца"? За богоизбраните де.....
  • 12
    1
    Брей най после
    Една хубава работа.И оправете киното да работи.Кино има там ако не сте забравили.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари