С близо 50% по-скъпо зареждаме автомобилите си този Гергьовден спрямо миналогодишния

0
Бизнесът готви протестни действия заради липсата на компенсации за скъпия ток
Бизнесът готви протестни действия заради липсата на компенсации за скъпия ток Снимка: iStock

С близо 50% по-скъпо зареждаме автомобилите си този Гергьовден спрямо миналогодишния

Това показват изчисленията на bTV

Снимка: bTV

Най-голямо е поскъпването на дизела – с повече от лев нагоре. С над 40% е скочила цената и на бензина и газа.

Снимка: bTV

Ако преди година с дизелова кола сме изминавали разстоянието между Бургас и София за около 60 лв., днес това ни струва с 30 лв. по-скъпо. Заради високите цени на горивата, скъпият ток и липсата на компенсации бизнеса да готви протести.

Властта е оставила бизнеса без гаранции за компенсация на високите цени на електрическата енергия. Това заяви в ефира на bTV председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев. Той предупреди, че бизнесът готви протестни действия.

Йордан Арабаджиев: От 10 май всички превози спират

От вчера компенсации за електрическата енергия няма. Заради това ние категорично настояваме и се готвим за активни протестни действия, ако българското правителство не осъзнае огромната си отговорност в една такава ситуация“, добави той.

По думите му управляващите дали обещание да се изработи механизъм срещу скъпия ток до края на април, а държавата дала в пъти по-малко компенсации на бизнеса, отколкото твърди премиера Петков.

Цялата сума, която е изплатена за компенсиране на високите цени на електрическата енергия от 1 януари до 30 април, е 1,26 млрд. лв., от които 450 млн. са за ЕРП-тата“, добави Митрев.

От бизнеса настояват да получават газ на прогнозируема цена и посочват, че са много малко компаниите, които могат от газ да преминат само на ток. Синдикатите се надяват заради тежките икономически условия да не се стигне до съкращения.

Ние сме на една позиция с бизнеса, когато става дума за подкрепа към настоящия момент. В подобни кризи няма как да се действа по друг начин освен да се търси държавна подкрепа и това правят всички в света“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В четвъртък Петков ще се срещане с представители на работодателските организации. На срещата ще участват също финансовият министър Асен Василев и министърът на икономиката Корнелия Нинова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари