С 32 милиона лева реновират 6 общежития в страната, сред тях и русенски

0
Общежития във Велико Търново, Пловдив, Русе, Стара Загора, София и Шумен ще имат нов вид
Общежития във Велико Търново, Пловдив, Русе, Стара Загора, София и Шумен ще имат нов вид Снимка: в. Монитор / архив

С 32 млн. лева от отпуснатите от правителството средства ще бъдат реновирани 6 общежития във Велико Търново, Пловдив, Русе, Стара Загора, София и Шумен, които са собственост на „Студентски столове и общежития“ ЕАД

В тях учат студенти от 11 университета, съобщиха от образователното министерство.

Останалите 66 млн. лева ще бъдат разпределени между 13 държавни висши училища, които ще ремонтират общо 21 общежития.

Министър Вълчев акцентира, че в следващите години висшето образование отново ще бъде приоритет и ще има повече средства за обновяване на материалната база на общежитията, което ще подобри социално-битовите условия на студентите.

Министър Вълчев посети две общежития на Националната спортна академия „Васил Левски” – София, които в момента се ремонтират. Сградата на блок 61 ще бъде изцяло модернизирана - ще се извърши ремонт на покривите, стаите, баните, общите части и асансьорите. Предвидена е нова топлоизолация, мазилка по фасадите и подмяна на дограмата. За целта Академията ще получи 5 342 657 лева, които са част от одобрените от правителството 98 млн. лева за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития.

Министър Вълчев разгледа довършителните ремонтни дейности на 7-етажния корпус на блок 15, който предстои да бъде пуснат в експлоатация до месец и половина. Академията финансира ремонта след предоставена от МРРБ и МОН възможност за получаване на нисколихвен кредит за близо 3 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ чрез финансов инструмент „Фонд за градско развитие“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари