Ружди Ружди с премия от 50 000 лева

0
Параолимпиецът донесе златен медал за България от игрите в Рио
Параолимпиецът донесе златен медал за България от игрите в Рио

Премия в размер на 50 000 лева ще получи от държавата Ружди Ружди, който спечели злато със световен рекорд от параолимпийските игри в Рио.

25-годишният Ружди донесе титлата в тласкането на гюле (клас F55) със световен рекорд. Той постигна 12,33 м, с което подобри собственото си върхово постижение с 29 см. Преди три месеца той записа 12,04 см и грабна европейското злато в Гросето.

Иранецът Хамед Амири взе среброто също със световен рекорд, но в клас (F54) с 11,40 м от петия си опит. С 1 см по-слаб се оказа най-добрият опит на поляка Лех Столтман (11,39 м), който спечели бронз. Отличието е единственото за България от игрите, които се закриват днес.

Мечта

„Много съм щастлив, като най-много се радвам, че направих личен резултат и световен рекорд. Все още не мога да осъзная какво стана, но мисля, че сбъднах една от мечтите си. Трудно беше, няма нищо лесно в този свят", възкликна Ружди, чиято премия е пет пъти по-малка, отколкото обещаната от Министерството на младежта и спорта за злато от завършилите през август олимпийски игри.

"По време на състезанието мислех само да си направя моето си хвърляне. Ако мога още малко. Надъхвах се вътрешно и успях, може да се каже. Не знам какво да кажа на хората в България. Радвам се, че се гордеят с мен. Винаги да са до нас, да ни подкрепят“, добави героят от градчето Глоджево в Северна България.

Той сяда в инвалидната количка, след като преди 7 години кара без предпазен колан и изхвърча от колата си със 180 км/ч. В резултат на катастрофата получава счупване на гръбначен прешлен и парализа, следва дълъг престой в болница и рехабилитация в Павел баня, където Ружди се запалва по спорта благодарение на бронзовата медалистка от игрите в Пекин 2008 Даниела Тодорова.

Травма

За Рио Ружди заминал с травма на дясната китка, като процедурите явно му дошли в повече и цялата му ръка се обринала, разказа майка му Сайме.

Следващата голяма цел на възпитаника на треньора Радостин Тодоров е световното първенство догодина, за което атлетът започва тренировки веднага след връщането си у нас. Миналия октомври Ружди триумфира със световната титла в Доха.

Статистиката сочи, че Ружди е едва третият ни параолимпийски шампион, като всички предишни титли са също на гюле и диск. Иванка Колева печели на гюле в Сидни 2000, а Георги Сакеларов носи злато от Атланта '96, Барселона '92 и Сеул '88, като в Сеул Сакеларов взима и злато в хвърлянето на диск. България има общо 15 медала от параолимпийски игри – 5 златни, 7 сребърни и 3 бронзови.

Участието на България приключи със седмо място

Християн Стоянов завърши на седмо място на 1500 м (клас Т45/46) в Рио и с това приключи българското представяне на игрите. Най-младият български участник в Рио преодоля дистанцията за 4:08.99 мин.

18-годишният лекоатлет, чиято дясна ръка е недоразвита по рождение, направи силен олимпийски дебют и изпревари четирима състезатели във финала. За този резултат той ще получи 6000 лв. Златото отиде у алжиреца Самир Нуиуа с личен рекорд за сезона - 3:59.46 мин.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари