Руснаците складираха храна и вода в АЕЦ "Запорожие"

2
От "Енергоатом" смятат, че руснаците се подготвят за дългосрочно задържане на служителите на атомната електроцентрала като заложници
От "Енергоатом" смятат, че руснаците се подготвят за дългосрочно задържане на служителите на атомната електроцентрала като заложници Снимка: РИА Новости / Константин Михальчевский

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа

Руските сили са се запасили с големи количества провизии и вода в Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна, която превзеха почти веднага след нахлуването си миналата година. Това съобщи в петък киевската държавна агенция по атомна енергетика, цитирана от Ройтерс и Нова телевизия.

От "Енергоатом" заявиха, че този ход може да означава, че Русия се готви да барикадира служителите вътре поради острия недостиг на квалифициран персонал в най-голямата атомна електроцентрала в Европа и в контекста на дългоочакваната контраофанзива на Украйна.

Русия до момента не е коментирала тези твърдения.

"Предвид острия недостиг на ядрени специалисти, необходими за експлоатацията на временно окупираната Запорожка АЕЦ, и опасявайки се от украинско настъпление, (руснаците) се подготвят за дългосрочно задържане на служителите на Запорожката АЕЦ като заложници", заявиха от Енергоатом.

"Окупаторите вече са донесли в АЕЦ-а много провизии и вода", се казва в изявлението.

"Окупаторите вероятно няма да позволят на служителите на станцията да напуснат след една от редовните работни смени, като насилствено ги блокират вътре".

Енергоатом“ неведнъж е обвинявал руските сили, че малтретират и сплашват служителите в централата - обвинение, което Москва отрича.

Ръководителят на ядрената организация към ООН и няколко национални лидери многократно са предупреждавали, че атаките срещу централата - за които и двете страни се обвиняват взаимно - могат да предизвикат катастрофа, подобна на тази в Чернобил.

През октомври 2022 година руският президент Владимир Путин нареди на своето правителство да прехвърли централата, нейните активи и персонал на нова руска структура - ход, който Киев осъди като конфискация. Говорител на "Енергоатом" заяви, че централата е била обслужвана от 11 000 украински техници, но броят им е намалял до 6500, включително 2500, които са били принудени да подпишат договори с новата руска структура.

Международните усилия за осигуряване на демилитаризирана зона около централата досега не дадоха резултат.

Широко разпространено е очакването, че през следващите седмици украинските военни ще предприемат контраофанзива, целяща да си върнат части от окупираната от Русия територия, които бяха завзети в южната и източната част на страната.

Огромната атомна електроцентрала с шест реактора в Запорожие е жизненоважна част от енергийната мрежа на Украйна и преди войната доставяше около една пета от електроенергията в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    пак
    големи глупости избълвали украинците! да питам, тези дето склодират вода и припаси, сетне ще се самообстрелят ли?!?
  • 13
    1
    ...
    Доста хубава станция са им построили братята на тези мангали. Украта е мангалът в руско говорящия свят. При толкова чужди делегации, които я посетиха, нито една не видя заложници и насила притиснати хора. Какви лъжи пишете ? Малко съвест имате ли ? Станцията е изцяло построена от Руски специалисти с изцяло Руски материали. Да, нормално да си я вземат обратно. Само за неплатена газ нафтогаз им дължи над 2 милиарда евро. Авантите приключиха. Всичко вече е с пари. И Руските вузове пускат пре пре достатъчно ядрени физици за да обслужат двайсе такива станции. Ебаси, как само лъжете! И плебеите лапат лъжи , като циганчета топли банички. Срамота.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари