Руското разузнаване има материали за "западна следа“ в саботажа на Северен поток 1 и 2

1
Русия: Западът прави всичко, за да скрие истинските извършители и организатори на този международен терористичен акт
Русия: Западът прави всичко, за да скрие истинските извършители и организатори на този международен терористичен акт Снимка: РИА Новости / Алексей Дружинин

Русия: Западът прави всичко, за да скрие истинските извършители и организатори на този международен терористичен акт

Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия твърди, че разполага с материали, показващи "западна следа“ в аварията на Северен поток 1 и 2, съобщи директорът на службата Сергей Наришкин, цитиран от вестник "Известия“, предаде Агенция Фокус.

"Разполагаме с материали, които сочат западната следа в организирането и осъществяването на тези терористични актове. Почти на следващия ден западните страни се включиха в разследването, издирването на авторите на терористичния акт. Бих коригирал леко тази оценка. Според мен Западът прави всичко, за да скрие истинските извършители и организатори на този международен терористичен акт“, заяви той пред репортери.

По-рано през деня секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви, че основният бенефициент от експлозиите на газопроводите Северен поток са САЩ. Той допълни, че трябва да се положат усилия за разкриване на поръчителите и извършителите на взривовете.

На 28 септември официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, във връзка с инцидента, поиска от Байдън да изясни дали заплахата му за "прекратяване“ на газопроводите е реализирана.

Шведската полиция състави протокол за престъплението по член "Груб саботаж“ и започна разследване на обстоятелствата около изтичането на газ от тръбите. Съобщава се, че измервателните станции в Швеция и Дания са регистрирали силни експлозии дори преди да бъдат открити течове.

Първо, на 26 септември се случи авария на едно от разклоненията на "Северен поток 2“. Намаляване на налягането е регистрирано в тръба "А“ югоизточно от датския остров Борнхолм. По-късно същия ден беше регистриран спад на налягането и на двете тръби на газопровода Северен поток. Представителят на сеизмичния център на Швеция Бьорн Лунд каза тогава, че този ден са регистрирани две мощни подводни експлозии в района на изтичане на газ. По-късно, на 29 септември, шведската брегова охрана откри четвъртото изтичане на газ.

Следователите на ФСБ на Русия образуваха наказателно дело за акт на международен тероризъм във връзка с експлозии на газопроводи. Шведската полиция от своя страна изготви доклад за престъплението по статия "Груб саботаж“ и започна разследване на обстоятелствата. Европейската комисия също започна проверка на възможните последици от авариите и тяхното въздействие върху екологичната ситуация в региона и върху морския трафик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари