Руският самолет, от който цяла Америка трепереше

0
Основната му цел е била да открива и да унищожава атомни подводници на САЩ, които се доближават до границите на СССР
Основната му цел е била да открива и да унищожава атомни подводници на САЩ, които се доближават до границите на СССР

През 70-те години на 20 век за защита на границите на Съветския съюз е разработен уникален самолет-амфибия тип екраноплан за вертикално излитане и кацане - ВВА-14 "Змей Горинич".

Основната цел на тази уникална машина е да открива и да унищожава атомни подводници на САЩ, които се доближават до границите на Съветския съюз, пише Profit.bg.

Проектът BBA-14 е изработен от метал от съветския конструктор с италиански произход – Роберт Бартини. След провеждане на ред изследвания през 1972 г. е построен първият прототип. Новата машина включва в себе си редица иновативни технически решения, които нямат аналог в света. Например реализация на „екранен ефект“ при фиксирано крило. Самолетът е можел да излита от вода и от земя, развивайки скорост до 760 км/ч. Конструкцията му позволява да се задържа на повърхността на водата с помощта на аеродинамична възглавница.

ВВА-14 осъществява първия си полет на 4 септември 1972 г. Изпитанията продължават още 4 години. Като резултат машината значително е усъвършенствана. Заради оригиналната визия на самолета, той получил названията „Фантомас“ и „Змей Горинич“. За съжаление машината така и не успяла да изпълни качествено вертикално излитане и кацане. Оригиналната цел не била изпълнена.

След смъртта на главния проектант – Роберт Бартини - за проекта настъпват тежки времена. Към този момент прототипът ВВА-14 "Змей Горинич" бил извършил вече 107 полета с продължителност 103 часа. Единственият останал екземпляр №19172 бил отстранен от изпитания и отправен в Централния музей на военновъздушните сили на СССР в Монино.

През последните години се правят стъпки за реконструиране на прототипа. Група ентусиасти искат да реставрират амфибията и да й върнат крилете.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари