Руските власти глобиха правозащитник за критикуване на войната в Украйна

0
Олег Орлов беше признат за виновен за публично "дискредитиране" на руската армия след публикация във Фейсбук
Олег Орлов беше признат за виновен за публично "дискредитиране" на руската армия след публикация във Фейсбук Снимка: MAXIM SHIPENKOV / EPA / ТАСС

Олег Орлов беше признат за виновен за публично "дискредитиране" на руската армия след публикация във Фейсбук

Правозащитникът Олег Орлов беше глобен с около 1500 долара за критикуване на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Орлов, съпредседател на удостоената с Нобел правозащитна организация "Мемориал", беше признат за виновен за публично "дискредитиране" на руската армия след публикация във Фейсбук, в която заклеймил руското нахлуване в Украйна.

Според закон, приет скоро след като Кремъл нареди на войските си да влязат в съседната държава, подобни действия се третират като криминално престъпление, ако се повторят многократно в рамките на една година. Орлов беше глобяван два пъти за антивоенни протести, преди да му бъдат повдигнати криминални обвинения.

Делото срещу него започна през март в московски съд, а Орлов беше заплашен от до пет години затвор, ако бъде признат за виновен. Но в заключителната си пледоария днес прокуратурата поиска съдът да наложи глоба в размер на 250 000 рубли (2500 долара).

"Благодаря на Господ!", въздъхнала с облекчения в съда съпругата на Орлов, след като чула това, съобщи руският новинарски сайт "Медиязона".

Няколко часа по-късно съдията произнесе присъдата и постанови дори по-ниска глоба - 150 000 рубли (около 1500 долара).

"Мемориал", една от най-старите и известни руски правозащитни организации, беше удостоена миналата година с Нобеловата награда за мир заедно с намиращия се в затвора беларуски активист Алес Беляцки и украинската организация Център за граждански свободи.

"Мемориал" е основана през 1987 г. в Съветския съюз с целта да съхрани паметта за жертвите на репресиите на Комунистическата партия. Тя продължи да събира информация за нарушения на правата на човека и да следи съдбата на политическите затворници в Русия, но през последните години Кремъл предприе строги мерки срещу нея.

Организацията беше обявена за "чуждестранен агент", квалификация, която носи със себе си допълнително наблюдение от държавата и е натоварена със силно негативно значение. През годините ѝ бяха налагани огромни глоби за нарушения на законодателството за "чуждестранните агенти".

През декември 2021 г. руският Върховен съд нареди организацията да бъде закрита - ход, който предизвика възмущение в Русия и чужбина, отбелязва Асошиейтед прес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари