Рускиня в Русе: Майка ми подкрепя Путин. Това ми разбива сърцето!

3

Заедно със своята приятелка Полина подписаха писмо срещу агресията на руския президент

Надявам се, че това е краят на Путин“, казва рускинята Анастасия, която заедно с приятелката си Полина е подписала писмо срещу агресията на Путин. В момента и двете са в България и се надяват, че украинците ще устоят.

“Майка ми подкрепя Путин. Гласува за него. Това ми разбива сърцето”, казва Анастасия, цитирана от Дойче Веле.

Тя е завършила Московския държавен институт по международни отношения, но от 2016 година живее в Германия. “Когато инвазията в Крим започна, аз и цялата ми група в университета бяхме против агресията. Много ни беше страх да изразим мнението си, защото можеше да ни изключат. Вече бях получила две предупреждения. Затова и не казах нищо”, спомня си рускинята. “Осъзнах, че не мога да живея в Русия повече. Чувствах се малцинство. Повечето ми приятели също напуснаха Русия в следващите години.” Тя успява да спечели стипендия за Германия и да замине да следва там. След това работи за Apple, дори за кратко се връща в Русия, но не иска да остава в родината си. “Животът в Москва е хубав и можеш да си добър консуматор там. Но животът не е само консумиране, има и принципи.”

Сега Анастасия е в Русе, за да посети своята състудентка и приятелка Полина. В началото на март двете подписват писмо заедно със свои колеги и професори, което “недвусмислено осъжда военните действия на Руската федерация на територията на Украйна”. На 4 март в Русия влезе в сила нов закон, според който публикуването на “фалшиви новини” за армията ще бъде наказвано с до 15 години затвор. Така всички, които са подписали писмото, потенциално могат да попаднат под ударите на новото законодателство.

Затова Полина временно напуска Русия и отива в Русе с приятеля си, който е българин. “Временно съм тук, още планирам да се върна в Русия”, казва тя. Но кога? “Може би, когато протестът се разшири, може би, когато повече хора са готови да се обявят срещу режима”.

“Приятно е да мислиш, че твоята държава върши правилното нещо”

Режимът на Путин все още се радва на широка подкрепа. Според данните на социологическия център “Левада” към края на февруари одобрението за руския президент е било 71%. Анастасия и Полина търсят причините извън стандартните обяснения за пропагандата и манипулациите. “Има хора, които подкрепят режима, защото така по-лесно приемат случващото се. Ако погледнеш страната си, ще осъзнаеш, че едно време тя се е борила срещу фашизма, а сега е агресор”, казва Анастасия. “Тя се държи като фашистка държава. Не можеш да приемеш подобно нещо. Приятно е да мислиш, че твоята държава върши правилното нещо, че освобождава Украйна от фашизма, вместо да погледнеш истината в очите.”

За Анастасия трите основни съставки от рецептата за подчиняване на едно общество са “контролирани от държавата медии, пропаганда и добре платени IT-експерти, които работят за управляващите”. И така се стига до ситуацията днес, в която истината за голяма част от руснаците звучи като от някакъв паралелен свят. “Пропагандата работи добре. Аз съм политолог, образованието ми е от три държави. Но когато слушам какво казват в Русия, защото искам да съм информирана и за тяхната версия, наистина звучи убедително”, признава и Анастасия. “Ако не знаеш как да проверяваш информация и как да мислиш критично, е лесно да повярваш.”

Голямата част от приятелите и състудентите на Полина и Анастасия, които са против войната и критикуват режима, са напуснали Русия. Но семействата им са все още там. “Цялото ми семейство, с изключението на малката ми сестра, подкрепя Путин”, казва Полина. “Те гледат руската телевизия и вярват на това, което виждат там. Много е трудно за мен.” В началото темата за руската инвазия дори провокирала смесени настроения, но с времето позицията на много от руснаците се втвърдила. “В началото баща ми смяташе, че това е ужасно и че Русия ще изгуби от войната. Но с времето той промени мнението си”, казва Полина.

“Да, Путин е лош, но какво можем да направим?”

През 2017 година Анастасия организира първия си протест в Берлин. Повод за него са обвиненията в корупция срещу бившия вече президент Дмитрий Медведев. Алексей Навални тогава публикува доклад, според който Медведев е ощетил държавата с над 1 милиард евро и се е сдобил със скъпи имения и яхти. „Тогава не дойдоха много хора. Но през 2021-а, когато арестуваха Навални и се появи информация за двореца на Путин, организирахме друг протест и този път дойдоха 3000 човека”, спомня си Анастасия. Но с горчивина признава: “Опитвахме се да привлечем внимание, но никой не слушаше. Хората казваха “Да, Путин е лош, но какво можем да направим?”. И ето докъде се стигна.

Тя казва, че руският президент се е подготвял от години за случващото се в момента. Докато светът си е затварял очите. “Той елиминира свободата на словото, свободата да протестираш, той убиваше и задържаше хората, които му се противопоставяха. Самият Путин няма никакви проблеми сега, защото е добре подготвен. Но обикновените руснаци ще платят цената”, казва политоложката.

А оттук накъде?

И двете жени не се наемат да прогнозират кога и как ще приключи конфликтът. Засега Полина остава в България. Тя дава частни уроци на руснаци онлайн и така се издържа. Но не е ясно колко устойчиви ще са доходите ѝ. “Притеснявам се, че ако положението продължи да ескалира, много от клиентите ми няма да могат да си плащат. Освен това получавам парите си в рубли, а курсът се срива постоянно. Преди войната получавах двойно повече в еквивалента на долари или евро”, признава тя.

Надявам се, че това е краят на Путин. Ще се радвам да се върна в Русия и да се включа в политиката”, казва Анастасия. Но психическото състояние на руския президент и границите, които е готов да прекрачи, я плашат. “Той е психопат. И ме е страх, че ядрената атака не е изключена.” В момента тя помага на бежанците от войната, говори срещу руската агресия и се надява, че украинците ще устоят. “Те са от правилната страна и съм сигурна, че ще се борят до края. Надявам се, че ще спечелят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    7
    до вико
    ти какво, търсиш си внимание, щото си самотен?!? :) :)
  • -3
    6
    Viko
    Давайте другари, заработете някоя друга рубла от спам! Ама то сега с курса на рублата... колкото и да ви плащат, няма да можете да купите и една галонка от най-евтината бира. Вижте какво ви казва РУСКИНЯ за Русия! Агресори, окупатори, заблуден народ, зомбиран от пропаганда, водени от психопата, диктатор Путин. Айде сега, нацвъкайте ми минуси, докато ползвате американското изобретение наречено интернет, карайте немските коли "нов внос" 6та ръка милионници, гледайте американски филми, купете си Iphone 13 Pro или Samsung Galaxy S22 на изплащане за гъзария, купувайте фалшиви маркови парцалки, пращайте си децата в Англия, Германия, Холандия и САЩ (уж където са джендърите), ходете на all inclusive в Гърция и харватско и хулете запада! Мръсния му запад на който ползвате всичките удобства! Давайте, крещете с пълно гърло "Слава Россия!" Бъдете най-висша форма на тотален олигофрен!
  • 2
    5
    Лххр
    Ако не се откаже ще и истине мястото в ГерманияА майка и ще го преживее
  • -18
    4
    доктора
    да идват с майката да ги лекувам отзад
  • 2
    3
    До 1 и 2
    Айде джендърчета никой не ви пита. Бягайте в клуба на ЛГТБ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари