Русия забрани вноса на храна от Европа и САЩ

0
Русия забрани вноса на храна от Европа и САЩ
Снимка: REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/

Владимир Путин забрани за една година вноса на селскостопански продукти от САЩ и вноса на плодове и зеленчуци от Европа. Забраната е в отговор на западните санкции срещу Русия и засяга САЩ, ЕС, Швейцария, Норвегия, Канада, Австралия, предаде БТА.

Вчера президентът на Русия подписа указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация". Той възложи на правителството да изготви списък на земеделските продукти, суровини и храни, които обхваща постановлението, както и да се състави списък на конкретните действия, необходими за прилагане на настоящия документ. Ден по-рано Путин поръча на руското правителство да разработи мерки в отговор на западните санкции срещу Русия.

С около 1,2 милиарда долара внос на американски хранителни и селскостопански продукти през 2013 г. Русия е била 23-ят най-голям партньор на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това са 0,8% от целия американски износ на хранителни и селскостопански продукти. Русия е вторият най-голям вносител на птиче месо от САЩ и седмият най-голям на шамфъстък.

От вчера влязоха в сила санкциите на САЩ срещу руската Обединена корабостроителна корпорация (ОКК) и руската петролна промишленост, за чието приемане САЩ съобщиха миналата седмица. Забранява се на американски компании да продават на руския енергиен сектор специализирано оборудване за геоложка проучвателна дейност и добив на петрол и газ от голяма морска дълбочина (над 150 метра).

Потвърждава се и решението да се вкара ОКК в черния списък на САЩ, с което активите й в страната се замразяват, а на американски физически и юридически лица се забранява да търгуват с нея.

Ответните мерки, които Русия предприе в отговор на западните санкции само ще усилят нейната международна изолация и ще навредят на руската икономика, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Лора Лукас-Магнусон, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Руската централна банка вчера посочи, че забраната на вноса на продукти ще повиши и без това високата инфлация и ще отслаби платежоспособността на руските граждани", каза тя. Временният характер на ограничителните мерки на Русия показва, че тя се надява на разрешаване на конфликта, заяви заместник-председателят на търговската палата на САЩ Гари Литман. Освен това, посочи той, "руските санкции са въведени от изпълнителната, а не от законодателната власт и подлежат на преразглеждане в рамките на годината".

Литман отбеляза, че "американският бизнес не е изненадан от руските санкции". "Очаквахме реакцията (срещу американските санкции) да бъде постепенна и асиметрична. Така и стана", каза той. Американски производители и износители на птиче месо разчитат на скорошно възстановяване на нормалната търговия с Русия, се казва в изявление на Националния съвет на производителите на птиче месо и Съвета за износ на птиче месо и яйца.

"Представителите на нашите индустрии смятат, че честната и справедлива търговия, особено в областта на хранително-вкусовата промишленост, никога не бива да бъде използвана като политическа разменна монета. Разчитаме на американското правителство да реши този въпрос и да възстанови нормалните търговски отношения с Русия възможно вай-скоро", гласи тяхното послание.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари