Русия спира от утре газа за България

4
Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация
Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация Снимка: Reuters, Sergei Karpukhin

Днес, 26 април, в „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 г.

Това обявиха Министерство на енергетиката

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация, утре, 27 април 2022 г. – 09:00 ч. в сградата на министерството на енергетиката – улица „Триадица“ 8.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    15
    Русе
    "Руският газ е скъп" "нямаме нужда от руски газ" "няма да преговаряме за нов договор" "ще доставяме алжирски газ". България вървя последователно към спирането на доставките.
  • -1
    14
    УРАААААААА
    Най-после край на рашисткото робство! Путлер капут!!!
  • 14
    13
    плюс-минус
    Защо нашите политици не проведоха референдуми за влизането на България в ЕС и в НАТО? Защото се страхуваха от резултатите? А не виждат ли, че ЕС се отнася към България като втора класа държава, а НАТО ни има за безплатен полигон?
  • -10
    12
    Иван - русенец
    Чудя се - от къде изскочиха толкова Путинофили в България. Явно за тях продането на душите им не е проблем - важното е да им плащат - в рубли. Ами отидете си там, откъдето ви плащат - никой няма да жали за вас
  • -5
    11
    Саджаклиев
    Чета по-долу постовете и се чудя - откъде се намириха толкова продажни души в България ? Ясно е че чрез газа се изнудва цяла една държава - нашата държава. За това има преки виновници - Путин и войната му, както и Бойко Борисов. Единият е узурпатор и сатрап, а другият е продажник и тиква. Толка е ясно - дори за копейкиновците. За мен България не трябва да се пподава - а това направи Борисов. За мен България не трябва да е зависима. Трябва да сме достойни българи, а не продажни душици. Подзор за Путин, позар за копейкин, позар за Борисов.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари