Русия ще фалира до три години

0
Дългов капан от 42 млрд. долара ще доведе Русия до фалит след три години
Дългов капан от 42 млрд. долара ще доведе Русия до фалит след три години

Дългов капан от 42 млрд. долара ще доведе Русия до фалит след три години, пише Bloomberg.

Причина за това ще бъдат региони, затънали в дългове. Авторите на анализа Анна Андрианова и Владимир Кузнецов посочват, че за да се разбере състоянието на руските финанси, трябва да се обърне внимание на малките региони.

Като пример те посочват Чукотка, чието правителство е затънало в дългове, равни на 144 на сто от доходите му. Това са най-големите задължения в Русия, сочат данните на рейтинговата агенция Standart&Poors.

Огромни дългове са натрупали и регионите от Белгородска област на границата с Украйна до три автономни области в Северен Кавказ, където коефициентът на дълга е над 100%.

През 2012 г. Путин „залага бомбата“ с указите си за увеличаване на социалните разходи, които удвояват дълговете на над 80 руски региона до 2,4 трилиона рубли (42 млрд. долара) за последните пет години. Натискът върху техните финанси ще стане критичен след 2-3 години, което ще доведе до нуждата за спешна финансова помощ от федералния бюджет, който според данни на S&P има дефицит за първи път от 2010 г. насам.

Фалитът на един голям регион може да блокира достъпа до пазара на самото министерство на финансите“, казва Карен Вартапетов, зам.-директор на московския  филиал на международната рейтингова агенция.

Влияние ще окажат и санкциите срещу Русия, наложени заради Украйна, които ограничават достъпа до капиталовите пазари. Поради тази причина местните правителства са принудени да финансират разходите за социални нужди с помощта на по-скъпоструващи банкови кредити.

„Заплахите за общинските финанси растат като лавини“, пише Bloomberg. Москва се опитва да облекчи кризата, давайки помощ на регионите в замяна на дългови ангажименти и търговски кредити чрез субсидирани кредити от федералния бюджет с годишна процентна ставка от 0,1 на сто.

Според прогнозите на анализаторите рискове от дисбаланс в регионалните бюджети ще се увеличат още тази година заради изоставането на икономиката, а това само ще увеличи още повече огромните дългове.

Източник: Bloomberg

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари