Русия разположи нови ракети за противовъздушна отбрана в Крим

0
Дислоцираните на полуострова руски военни са получили зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф"
Дислоцираните на полуострова руски военни са получили зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф"

Руската армия съобщи за доставката на нови ракети за противовъздушна отбрана за Крим, предадоха световните агенции.

Дислоцираните на полуострова руски военни са получили зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф", съобщи БТА, като цитира пресслужбата на Южния военен окръг на Русия. Военните ще участват с ракетите, чието разполагане в Крим бе анонсирано преди месец, в предстоящото голямо учение "Кавказ-2016".

Съобщава се, че на полигона "Капустин Яр" в Астраханска област вече са проведени първоначални бойни стрелби по ракети мишени "Кабан". "Стрелбите преминаха успешно, разчетите се справиха с поставените задачи", посочва Южният военен окръг.

С-400 "Триумф" е най-новата руска зенитно-ракетна система с голям обсег и е приета на въоръжение през 2007 г. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, може да се използва и срещу наземни обекти. Обсегът на системата достига 400 км. Радарът е способен да открива и проследява десетки цели на разстояние до 600 км. Последното означава, че приблизително от района на Севастопол ще може да се вижда навътре от северния черноморски бряг на България в зона с граници Елхово, Ямбол, Сливен и Русе. До края на 2016 г. в руските въоръжени сили е предвидено да има 16 полка, въоръжени с комплекси С-400.

Русия, която през 2014 г. анексира Крим от Украйна, заяви тази седмица, че е осуетила украински опит за саботаж, отбелязва Би Би Си. Украйна отрече обвиненията и приведе армията по границата си с анексирания полуостров в бойна готовност.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари