Русия поставя две условия за възобновяване на зърнената сделка

0
Реджеп Ердоган: Господин Путин каза, че докато Европа не изпълни дадените обещания, няма да направи нито крачка по този въпрос
Реджеп Ердоган: Господин Путин каза, че докато Европа не изпълни дадените обещания, няма да направи нито крачка по този въпрос Снимка: Кремъл / АП

Реджеп Ердоган: Господин Путин каза, че докато Европа не изпълни дадените обещания, няма да направи нито крачка по този въпрос

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руският президент Владимир Путин е поставил две условия за изпълнение преди евентуално подновяване на договора за зърнената сделка, съобщават турските медии.

„Условията, които руският президент постави специално, са осигуряване на трансфера на средствата от продажбите по договорите, от една страна, а от друга - застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното”, заяви Ердоган в самолета на връщане от срещата с Путин вчера в Сочи пред турски журналисти, които го придружаваха по време на еднодневната визита.

По думите на Ердоган, цитиран от информационния сайт Хаберлер, първото условие се отнася до това руската земеделска банка (Росселхозбанк) да бъде свързана към системата за разплащания SWIFT. В момента руските банки поради санкциите са поставени извън системата.

„Второто условие е корабите да бъдат застраховани, за да транспортират стоки до Европа или други пристанища. Поради санкциите базираната във Великобритания застрахователна компания не застрахова корабите, тъй като руските банки са изключени от системата SWIFT. Тези две неща, а именно руската страна да получава парите от продажбите и да се осигури застраховането на корабите трябва да се осъзнаят. Без тяхното изпълнение няма да е възможно да се продължи договорът по зърнената сделка“, посочи Ердоган.

„Господин Путин каза, че докато Европа не изпълни дадените обещания, няма да направи нито крачка по този въпрос. Засега обмисля варианта да изпрати 1 млн. тона зърно на 6 държави. Предложи такава една сделка да обсъдим съвместно с Катар”, съобщи Ердоган.

Той посочи, че с Владимир Путин са обсъдили и евентуално откриване на офис на Русия в Севернокипърската турска република, която не е призната от международната общност.

Турският президент акцентира и на темите на енергийното сътрудничество с Русия, сред които важно място заема преносът на руски природен газ за Европа.

„Ще реализираме различни проекти за доставка на енергийни продукти в Европа и света през нашата страна. С газовия хъб, който ще бъде създаден в Турция, ще бъде постигнат напредък както в преноса на енергия, така и в ценообразуването. Такъв един център планираме да бъде не само за природен газ, но и за електроенергия и минно дело”, заяви турският президент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    до номер 3 европедераса
    а вие като всяка вечер мастурбирате със снимки на политическите карти на западна европа и северна америка с нещо по-ли сте добре?
  • -6
    3
    Путлер Ерманафов
    Знаем, че рушлямистанците имате фетиш към рязаните карабини. Сутрин ви онождат чеченците и Кадиров, а вечер манафите и Ердоган :D Все верни на "Великая Русь" авери :D
  • 6
    2
    До първия дупедавец:
    Мюмюне, пак ли ти, бе, гьоферен?!! Сереш под всяка дописка за Великая Русь, да не те е чукал в гъза някой руснак, Серьожа или Альоша, на три водки, бре?!! Зáпри се малко, центовете намаляха, от посолствоТО не смогват да отпечатат нови $$$!
  • -13
    1
    хаха
    рубладжиите що мълчите под всяка статия за аверите Ердоган и Путин? Гледам много обичате да наричате с турски имена всеки против Русия :D Вчера едно рушлямофилче ме нарече Мюмюн, защото съм щял да се накефя на вгъзродения рев при смяна на националния ни празник :D Забавен факт е, че именно при 45 годишната руска окупация националния ни празник до 1950та година 3ти март е променен на 9ти септември :D Друг забавен факт е, че Путин и Ердоган са единствената заплаха за България. Та в този ред на мисли изяснете ни русорезняците чии интереси подкрепяте?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари